Начало » Новини » Новинa
Актуално
ИСКРИ ОТ БЪДНИКА В БОЛЯРОВО

6 Януари 2009

Искри от бъдника в Болярово

В СОУ „Д-р Петър Берон” ехтяха стихове, песни, шеметни танци, коледарски благословии...

Бинка Величкова

Празниците идват и отминават. Но колко е хубаво, че отново и отново се повтарят – ежегодно ни заливат с радостта на очакването и с порой от смях, песни, благопожелания!...

В навечерието на Коледа учениците от СОУ „Д-р Петър Берон” в Болярово преживяха незабравими, наситени с емоционален трепет и красиви зрелища празнични мигове.

Не бяха нужни много усилия, за да се превърне столовата на училището в зала за изявите на талантливите момичета и момчета, които се включиха с ентусиазъм в подготовката на училищното тържество. Техните стихове, песни, шеметни танци, коледарски благословии бяха израз на детските надежди за добро; за мир по земята и повече радост в човешките сърца. Колко трогателно звучаха гласчетата на малките първокласници, които с мило старание редяха своите игриви песнички и закачливи стихчета! А после на импровизираната сцена като танцуващи в мразовития въздух снежинки се понесе в бяло, почти ефирно облекло изящната група на момиченцата от вторите класове. Техният балет бе една своеобразна прелюдия към дните на бялото зимно очарование, което иде...

Нашите деца доказаха, че са и добри актьори. Драматизацията на популярната приказка „Дядовата ръкавичка”, както и хумористичните сценки после на петокласниците предизвикаха заслужените аплодисменти на публиката. Освен ученици и учители, в залата присъстваха и доста родители, дошли да насърчат с присъствието си своите деца. А и да се насладят на уменията, които наистина показаха! Коледарските групи пренесоха тук полъха на миналото, красотата на съхранените от нашия народ традиции. Колоритните фолклорни носии, автентичният благослов, бодрите и съдържателни песни от този жанр – всичко това беше знак, че предстоят наистина светли християнски празници! Постановката на третокласниците „Бъдни вечер” допълни познанията на всички присъстващи за обичта и свързаните с тях ритуали в тази вълнуваща нощ. Та нали именно в нейната тайнственост са се опитвали векове наред да надникнат хората, търсейки знаците за по-добри бъднини!

Жанровото разнообразие, характеризиращо празничната програма, предлагаше наистина забава за всички. Не останаха разочаровани и любителите на рап-музиката. За тях четвъртокласниците бяха подготвили своите ритмични, динамични и атрактивни рап-танци.

На прекрасните зимни празници Коледа и Нова година беше посветен и конкурсът за изработване на картички, сурвакници, рисунки... Именно по време на тържеството най-добрите от многобройната група участници бяха наградени. Грамоти и материални награди им бяха връчени от директора на училището Васил Гаджуров.

Лиричен финал на този незабравим зимен празник бе танцът под наслов „Бяла магия”, изпълнен от формация „Амазонки”. Групата седмокласнички вложиха не само грация и технически умения. В техните движения имаше чувство, плам, вдъхновение!

Изпълненията на учениците в този хладен, но слънчев ден бяха сякаш онези ярки искри от пламтящото дърво в огнището на Бъдни вечер, по което някога са гадаели каква ще е годината. Защото в желанието, с което дълго се готвиха за своя празник, а и в реализирането му, трябва да търсим знаците на бъдещето. А негови творци са точно те – утрешните граждани на света! И нека Бог благослови техните пориви към съвършенство! Амин.

  •