Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПЕРСПЕКТИВИ ЗА РАЗСАДНИКА В БОЛЯРОВО

10 Февруари 2009

Перспективи за разсадника в Болярово

Ще се отглеждат и цветя, и декоративни храсти за парковите места в общината

Десислава Атанасчева

В Болярово по съвместен проект на ЯТПП и община Болярово се изгради разсадник за трайни насаждения, в който се разположиха фиданки, топола, акация, лешник и ягоди, с общ брой над 3000, стана ясно от зам.-кмета Жельо Желев. Във връзка с това се създадоха добри условия по организацията на проекта и се произведе посадъчен материал в отлично състояние. Какво предстои още - довършването на проекта, като на този етап общината ще участва самостоятелно. Доставени са вече орехови дръвчета, които ще бъдат разсадени на постоянно място, за да достигнат до плододаване.

Тези 3000 броя фиданки ще бъдат предоставени на населените места в община Болярово и ще се създаде организация за тяхното разсаждане. Ще се създадат условия тополите да се разсадят по поречието на р. Поповска, където наскоро приключи проекта от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на предпазни диги в Болярово и Попово.

Фиданките от акация ще се използват за попълване на насажденията от 200 дка акация в Болярово по проект за залесяване и създаване на масиви от медоносни растения. Фиданките от лешници ще бъдат разпределени по населени места, където има условия за тяхното разсаждане и отглеждане като Мамарчево, Стефан Караджово, Голямо Крушево и Попово.

С така предоставения разсадник общината ще има възможност всяка година да произвежда над 5000 фиданки за собствени нужди. Според зам.-кмета е възможно разсадника в Болярово да се разшири и да произвежда разсад за нуждите на парковите места в общината от цветя и декоративни храсти.

  •