Начало » Новини » Новинa
Актуално
СРЕЩА НА ПЧЕЛАРИТЕ В БОЛЯРОВО

12 Февруари 2009

Среща на пчеларите в Болярово

Боляровският мед е най-екологично чистият продукт

Жельо Желев

На 10 февруари в Болярово се проведе среща на производителите на пчелен мед по случай празника на пчеларя „Св. Харалампий”. На срещата присъстваха 15 пчелари.

Пчеларите от Болярово и Ружица изразиха желание да се основе пчеларско дружество, което да бъде регистрирано като юридическо лице. Целта на дружеството е - производство на пчелен мед, набавяне на инвентар и лекарства за пчелите по цени на едро, както и реализация на продуктите. В района на Болярово и на цялата община развитието на този отрасъл е традиция, затова пчеларите се безпокоят, че този е единственият отрасъл от земеделието, за който няма предвидени държавни субсидии. В другите европейски страни субсидирането става на бройка кошер, а за нашата страна със субсидията може да се закупят само кошери и лекарства. Изрази се съмнението, че всички неудобства идват от това, че на национално равнище няма единно ръководство на Българския пчеларски съюз.

Другата обсъждана тема бе, че продуктът, който се произвежда в община Болярово /пчелен мед и пополис/ е най-екологично чистият продукт, не само в регионален, но и в национален мащаб, защото в радиус от 80 км. няма промишлени предприятия, няма и интензивно движение, замърсяващи въздуха и растенията.

На срещата бе определена група, която да влезе в контакт с арендаторите на земеделски земи и съвместно с общината да набележат мерки с цел да не се допусне отравяне на пчели от пръскане с пестициди на земеделските култури. Пчеларите с най-голям опит в тази професия - Анастас Ламбов и Атанас Маджаров - запознаха по-младите си колеги с предстоящите пролетни мероприятия по пчелите и споделиха своите знания в майкопроизводството.

  •