Начало » Новини » Новинa
Актуално
ДА ЖИВЕЕШ С ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА...

28 Април 2009

Да живееш с проблемите на хората...

Един приемен ден на кмета

Янка Микова

Както всеки понеделник и днес от 14,00 часа кметът Христо Христов има приемен ден. Ден, в който гражданите отиват при него с надеждата, че има кой да се застъпи за тях. И действително. С особена грижа и търпение кметът изслушва проблемите на хората и се старае веднага да откликне на човешките болки. А те съвсем не са малко. Разбира се, най-болезненият проблем е проблемът с търсенето на работа. Много от посетителките, прекрачили с плаха надежда прага на кабинета, обясняват на кмета, че имат неотложна нужда от работа. А той - с внимание и човешка съпричастност - откликва на молбите им и обещава необходимото съдействие. И те си тръгват уверени, защото познават човека Христо Христов – обещанието за него означава изпълнение. Проблем е и устройването на дневна смяна на следващата посетителка, дошла да търси помощта му, защото есента ще има вече първокласник. Но и тук надеждите не са напразни – ще се търси вариант за устройване...

Друг е въпросът на Минка Христова Желева от Стефан Караджово, чието семейство отглежда 30 крави. Необходимо й е да закупи 6 дка общинска земя, за да построи обор за животните извън населеното място – това са и европейските изисквания. Естествено е кметът да съдейства за подобни начинания, защото те задържат хората по родните им места.

Не по възможностите му е проблемът на следващата посетителка. Работи на пълен работен ден, понякога и извънредно. Добре й се заплаща – доволна е от това. Проблемът възниква едва когато й се налага да тегли кредит. Банката не й отпуска, защото е осигурявана на 4-часов работен ден. В случая кметът насочи гражданката да направи консултация със служителката, представител на НОИ, която всеки четвъртък идва в Болярово. Необходимо е още - по този въпрос да се договори с работодателя си.

Хора много, проблеми също... Приемното време почти изтича, но посетителите сякаш не свършват. Народна мъдрост е, че надеждата и вярата умират последни. А стаеното дълбоко в душите на хората доверие към кмета и човека Христо Христов е може би най-голямата благодарност, която е получавал... Защото грижата за човека, за неговото добро, е главната грижа в цялостната политика на кмета на община Болярово.

  •