Начало » Новини » Новинa
Актуално
НЕМСКОТО СДРУЖЕНИЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ В МАЛКО ШАРКОВО

8 Юни 2009

Немското сдружение на посещение в Малко Шарково

Заедно, с обща помощ и от двете страни – животът на жените с увреждания значително се подобрява

Янка Микова

На 6 юни в Болярово се състоя посещение на членове от Управителния съвет на германската организация LVR за подпомагане на хора с увреждания в чужбина, водени от Паул Хайндрих и Норберт Клайн. Те посетиха ДВУИ – Малко Шарково и защитеното жилище в Болярово. Целта на визитата бе да се види положителната посока за развитие в двете социални заведения и подобрените условия на живот на домуващите жени чрез съвместните усилия на двете държави.

Жените от ДВУИ посрещнаха своите гости с усмивки и весело настроение. Облечени в традиционна българска носия те изпълниха кратка програма – танц на калинките, буенек, народен танц, ръченица. А на традиционното българско хоро се хванаха всички – и домакини, и гости.

Визитата на членовете на УС на LVR организацията продължи с разглеждане на спалните помещения. Цветен надпис “Къща – мечта” направи силно впечатление на гостите. “Тук до преди две години живееха 8 жени, които вече са настанени в защитеното жилище в Болярово. Подготвяме и друга група, която ще се премести в бъдещото защитено жилище. Затова нарекохме така тази къща” – обяснява директорът на дома Дафина Георгиева.

Вътре стаите са прясно измазани, с нови мебели, занималня, отделни санитарни възли. Същите са условията и в останалите 8 блока в ДВУИ-Малко Шарково. Всеки от тях си има собствено име – според цвета на постелките, който са си избрали самите домуващи.

През 2006 г. в дома в Малко Шарково е изградено първото защитено жилище. В него са настанени 8 жени, които сами си готвят, перат и чистят – естествено, с помощта на санитарките. “Аз не мога да готвя, но пускам пералнята и касетофона”, казва Петя. Тя е родена без ръце, с крак, по-къс от другия. Но не е от хората, които искат да ги съжаляват. Напротив, щастлива е, че може да бъде полезна за себе си и за останалите.

След като членовете на УС на немското сдружение разгледаха всички помещения, кметът на общината Христо Христов благодари на всички за проявеното внимание и показаната загриженост. Действително преди години положението в дома е било тежко. Но благодарение на помощта на немската LVR организация и на общинското ръководство са постигнати сериозни промени в бита и живота на домуващите жени. Доста от проблемите са решени, но предстоят още неща да се свършат: цялостна подмяна на дограмата във всички блокове; да се осигури занималня за всеки блок; да се помисли за легловата база на домуващите, защото, независимо че леглата са обновени, те са морално остарели; методическата работа, която се провежда с немски специалисти и с български учители, също трябва да продължи. Кметът изрази надеждата си немското сдружение да окаже необходимата помощ в решаването на някои от поставените проблеми. Паул Хайндрих сподели, че причината да дойдат повече членове на УС е сами да добият представа за свършеното. Ненапразно в София името Малко Шарково е символ за постигнат успех. Заедно, с обща помощ и от двете страни – се вижда, че живота на хората с увреждания значително се е подобрил. Оказването на методическа помощ, също е от особено значение, защото именно тези хора имат нужда от внимание и грижи. Основният апел на Хайндрих е защитеното жилище в Болярово да не остане единичен случай. Главната цел на LVR организацията е да се направят повече защитени жилища, за да могат повече хора с увреждания да живеят в среда, близка до семейната.

След визитата си в Малко Шарково гостите се отправиха към защитеното жилище в Болярово. През 2007 г. със съдействието на Сдружението още 8 жени получиха свой дом в сградата, предоставена и ремонтирана от община Болярово. Вече втора година къщата свети от чистота. В градината на двора са засадени зеленчуци, овошки и цветя. В двора на защитеното жилище е монтирана лятна къща, дарение от германската фирма “Петер Негел”. В нея жените са подредили битова стая със собственоръчно изработени престилки, терлици и пана.

На стената в коридора на защитеното жилище са закачени дневният режим, седмичният, месечният и годишният план. Стаите са изключително уютни, чисти и приветливи. Освен с работа в къщата и с игри на улицата, жените от защитеното жилище ходят на екскурзии, посетили са банка ДСК, присъстват и на почти всички празници в града.

Членовете на УС на Сдружението останаха удовлетворени от постигнатите успехи, както в ДВУИ-Малко Шарково, така и в защитеното жилище в Болярово. Качеството на живот на жените с увреждания в тези социални заведения бележи значителен успех, отбелязаха гостите, което от своя страна доказва положителния резултат от съвместните действия на немското Сдружение и местната власт в Болярово.

От името на директора на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска бе изказана благодарност към гости и домакини за всичко, което е направено в ДВУИ-Малко Шарково и в защитеното жилище в Болярово, защото грижата за хората с увреждания е от особено важно значение за правилното развитие на държавната политика.

В края на визитата кметът на общината Христо Христов подари сувенири на всички гости – спомен от България и Болярово.

  •