Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРЕДИЗБОРНА СРЕЩА В ДЕННИЦА И ОМАН

17 Юни 2009

Предизборна среща в Денница и Оман

Нужно е стабилно правителство със стабилна програма.

Янка Микова

Денница и Оман бяха първите села на територията на община Болярово, в които започнаха предизборните срещи на кандидатите за народни представители от Коалиция за България за 41-вото Народно събрание. На срещата с жителите в Денница от листата присъстваха кандидатите Иван Георгиев, Красимир Дюлгеров, Руси Янев и мажоритарният кандидат Петър Кънев.

Пред избирателите Петър Кънев сподели, че листата на коалицията е балансирана и професионална. Той представи дейността на 40-тото Народно събрание. Като зам.-председател на Комисията по икономическа политика и Председател на Делегацията на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество е работил през цялото време за просперитета на България. Той отбеляза, че по време на управлението на коалицията правителството е успяло да запази стабилността на страната. Опорните моменти от предстоящата работа ще бъдат: България ще продължи да бъде във валутен борд, от което следва, че 1 евро ще бъде близо 2 лв. до влизането ни в еврозоната; стабилна банкова система и помощ на реалния бизнес. Въпросът е накъде да върви България? Дали да се замразят доходите и да се намали инфлацията или да се увеличат заплатите и пенсиите. Ако те се увеличат, цените ще се вдигнат, инфлацията ще се покачи, от което реално заплатите ще паднат. Трябва да се търси, според Петър Кънев, най-правилния баланс, за да може трудоспособното население да не напуска страната. В края на мандата, към 2013 г., средната заплата реално ще може да достигне 900 лв. В момента обаче България е в период на дефлация – цените спадат. Това е добре за обикновените граждани, но се отразява зле за развитието на бизнеса.

Иван Георгиев, народен представител в 40-то Народно събрание, трети в листата, сподели, че сегашното правителство е било сформирано на коалиционна основа. Това от своя страна е създавало проблеми, но лявата партия успешно ги е решавала. Той обърна внимание на развитието на селското стопанство и наблегна, че основната задача и на следващото правителство ще бъде да се запази финансовата стабилност на страната.

Красимир Дюлгеров, директор на Регионална ветеринарно-медицинска служба в Ямбол, пети в листата, говори за проблемите, свързани със земеделието и животновъдството. Обясни начините, по които земеделските производители могат да кандидатстват по европейските програми. Общо в селското стопанство досега са се влели около 1 милиард лв. Руси Енев, шести в листата, също изказа мнение за развитието на селското стопанство. Необходимо е европейските пари да идват своевременно, за да могат земеделските производители да ги ползват рационално и в необходимото време.

След това предизборната среща продължи в Оман. В нея се включи и водачът на листата Атанас Мерджанов. Той направи анализ на извършеното от правителството през изтеклия мандат. „Искаме нов икономически растеж, нова социална политика, за да се постигне стабилно развитие на България” – заяви той. Развитието на здравеопазването и образованието ще бъдат приоритет в следващото управление на бъдещото правителство. Увеличаването на заплатите и пенсиите ще зависи от развитието на икономическия растеж. Естествено е повишаването на пенсиите да продължи, но затова ще е нужно да има стабилно правителство със стабилна програма. А това несъмнено е в компетенциите на кандидатите за народни представители от Коалиция за България.

Мнения изказаха и останалите кандидати – Красимир Дюлгеров и Руси Енев. В края на срещата кметският наместник на Оман Мара Минева изрази удовлетворението си от здравеопазването и транспортното обслужване на селото. Земята не пустее, обработва се, но е желателно арендаторите да бъдат по-коректни към собствениците на земя. В отговор на това Атанас Мерджанов каза, че се обмисля специална система на контрол, която ще обхване и арендаторите. До края на кампанията министър Желев е обещал да предостави за нуждите на здравеопазването в Болярово още един реаномобил.

Висшата цел, която е залегнала в програмата на Коалицията за България, е, България да се развива стабилно и българинът в България да се чувства добре.

  •