Начало » Новини » Новинa
Актуално
„МОРСКИ ПРАЗНИК” В НЕСЕБЪ�

19 Юни 2009

„Морски празник” в Несебър

Впечатленията на едно дете

Проект „Чрез изкуство към промяна” е един от най-интересните проекти за децата, който се осъществява на територията на община Болярово. Той се реализира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и се финансира от Европейския социален фонд. Най-атрактивна и вълнуваща за децата се оказа Дейност 7 „Морски празник”, който се проведе от 12 до 14 юни в гр. Несебър.

Ето какво ни разказа една от участничките в проекта:

„На 12 юни точно в 8,00 часа потеглихме за Несебър. Бяхме около 150 деца - от ІІ до ХІ клас. Беше весело – по пътя пяхме и си разказвахме весели истории. На обяд пристигнахме в хотел „Арсенал” и се настанихме. След като се нахранихме и си починахме, естествено отидохме да видим морето... Да знаете колко беше хубаво и забавно!... Бягахме по пясъка, влизахме в морето, къпахме се, закачахме се, смяхме се... Просто не съм в състояние да ви опиша какво преживях... Толкова радостна, спокойна и жива не бях се чувствала отдавна! Знаете, трудно е, когато човек трябва да опише чувствата си, поне за мен. Доволна съм, че и трите дни бяха топли и подходящи за плаж. Затова използвахме пълноценно времето си – къпахме се в морето и се пекохме на слънце.

През двете вечери от престоя ни в хотела нашите ръководители организираха дискотеки. Там ние танцувахме на воля и се заредихме с положителни емоции. През втората вечер танцовият състав изнесе концерт, като пред всички присъстващи изигра заучени български и ромски хора, както и танци на другите етноси.

Чудесно беше не само на плажа и на морето, интересна беше и разходката в стария град Несебър. Разгледахме неговите забележителности – художествената галерия, пристанището, църквите, старите къщи, ходихме и на други интересни места.

Няма и не искам да забравя този празник. Той се превърна за мен в истинско преживяване. Видяхме и научихме много неща, смяхме се и се веселихме заедно – българи и роми. Сближихме се, станахме приятели, споделяхме... Определено смятам, че това бяха най-вълнуващите мигове в моя живот. Надявам се да има още такива... А от нашите ръководители ще искаме да спечелят и други подобни проекти, защото по този начин ние се учим да се приемаме такива, каквито сме, учим се да се уважаваме, учим се и да се ценим.”

Разговорът проведе Янка Микова

  •