Начало » Новини » Новинa
Актуално
В БОЛЯРОВО – НОВА СОЦИАЛНА ПРИДОБИВКА

3 Юли 2009

В Болярово – нова социална придобивка

Защитено жилище за възрастни хора в Болярово отвори врати

Янка Микова

По инициатива на община Болярово и с помощта на народните представители от Коалиция за България в 40-то Народно събрание в гр. Болярово отвори врати Защитено жилище за възрастни хора. Обитателите му ще бъдат под лекарско наблюдение и ще получават постоянни грижи. Социалната придобивка се намира в закритата преди време ЦДГ.

Събитието уважиха с присъствието си кандидатите за народни представители от листата на КБ Атанас Мерджанов, Красимир Дюлгеров, Ина Стефанова и мажоритарният кандидат Петър Кънев. Гости на тържеството бяха още кметът на община Болярово Христо Христов, служители от общинска администрация, общински съветници, жители и гости на гр. Болярово, медии.

В своето обръщение към възрастните хора кметът на общината сподели, че социалната политика е един от главните приоритети за боляровския край. В последните няколко години в общината са се влели сериозни инвестиции за подпомагане на хора в неравностойно положение. По този повод кметът спомена за проектите, одобрени и реализирани на територията й. „Завърши проект за Защитено жилище в гр. Болярово, като средствата са осигурени от фонд „Красива България” чрез МТСП с подкрепата на министър Емилия Масларова и досегашните народни представители от Коалиция за България.” – каза той. До края на годината ще приключи ремонтът на училището във Воден, където ще се реализира втори Дом за възрастни хора с капацитет 28 човека. Реално домът ще отвори врати в началото на новата година. От 1 септември в Мамарчево ще заработи Обществена трапезария, чиито средства отново се осигуряват от „Красива България”. В момента текат и продължават да се изпълняват два проекта в социалната сфера – „Домашен помощник” и „Социален асистент”. По първия са ангажирани 22 души, а по втория – 20, които обгрижват общо над 70 човека от община Болярово. Всичко това, което се случва, според кмета Христо Христов, е добро, защото повечето хора от общината са възрастни и се нуждаят от подкрепа, грижи и внимание. В гр. Болярово също функционира Обществена трапезария – тя е дело на проект от общинска администрация и ще продължи да работи до края на мандата. В рамките на 1 лв. дневно над 240 възрастни хора получават топла храна. Обществената трапезария обслужва както общинския център, така и още 8 населени места.

Христо Христов отново напомни, че проектът „Защитено жилище за възрастни хора” се реализира чрез „Красива България” на МТСП. До момента са устроени 12 души, за които ще се грижи екип от 6 човека, включително и медицинско лице. Кметът благодари на Атанас Мерджанов и Петър Кънев, които чрез съдействието си са оказали подкрепа това да се случи.

Водачът на листата Атанас Мерджанов изрази удовлетворението си, че от тяхна страна и от страна на общинската администрация в боляровския край са реализирани много социални проекти. „Виждам материализирана една правителствена политика в лицето на министър Масларова и ,разбира се, нашето удовлетворение е още по-голямо, когато виждаме тази чудесна социална придобивка за възрастните хора. Ако общинската администрация е все така инициативна и конструктивна в разработването на проекти, а ние традиционно получаваме подкрепата ви като народни представители от КБ, резултатите ще бъдат много повече до края и на следващия управленски мандат.” На обгрижващия персонал пожела работно спокойно ежедневие, а на възрастните обитатели здраве и спокойни старини.

Кметът на общината Христо Христов и водачът на листата Атанас Мерджанов прерязаха лентата и откриха Защитеното жилище за възрастни. Тържествен молебен за здраве и дълголетие отслужи местния свещеник отец Димитър. По стар български обичай с топла пита бяха посрещнати всички гости, дошли да видят новата социална придобивка.

  •