Начало » Новини » Новинa
Актуално
И СЕЛО МАМАРЧЕВО ПОСРЕЩА ДРАГИ ГОСТИ

3 Юли 2009

И село Мамарчево посреща драги гости

Бинка Величкова

Освен с честванията на именниците, и с друго ще запомнят навярно жителите на Мамарчево християнският празник Петровден /29 юни/. В този свят ден техни гости бяха кандидатите за народни представители от листата на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов, Красимир Дюлгеров, Руси Енев, и мажоритарният кандидат Петър Кънев. Те бяха придружени и от областният управител Николай Пенев, от кмета на община Болярово Христо Христов и секретаря Ангел Тодоров, както и от председателя на Общинския съвет на БСП Атанас Дженков.

Срещата се проведе в уютно оборудваната отремонтирана зала в сградата на местното читалище „Светлина” – резултат от работата по един от проектите за селото и придобивка, за която хората тук говорят с гордост и благодарност. В качеството си на домакин кметът на селото Марчо Тодоров приветства гостите, а после започнаха конструктивни разговори. Изявлението на областния управител Николай Пенев съдържаше обобщения на стореното за община Болярово-благодарение преди всичко на синхронните действия между досегашните депутати от тази коалиция, областното ръководство и местната общинска власт. Той пожела пълен успех и на 5-юли на всички кандидати, защото те са достойни хора и отлични експерти.

Благодарност се съдържаше и в изявлението на общинския кмет Христо Христов – и към височайшите гости, и към местните хора, които всякога са подкрепяли добрите практики и положителните инициативи. Аналитичният си поглед към досегашните дела г-н Христов допълни с думите, че и в момента се работи по няколко проекта, а работата по други вече приключва- например подмяната на водопроводната и канализационната мрежа. Освен това община Болярово /включително и село Мамарчево/ ще участва в проекта „ Глобални библиотеки” – предстои посещение на директора на Регионална библиотека – гр. Ямбол Димитър Бечев за уточняване на някои детайли. В скоро време ще започне да функционира и кухнята за социално слаби граждани, където ще се раздава храна и в други селища на нуждаещите се хора от тази услуга.

Водачът на листата Атанас Мерджанов кратко, но емоционално изтъкна преимуществата на досегашното управление на държавата. Според него занапред фокусът трябва да падне върху социалните аспекти на управлението. На хората трябва да се обещават разумни неща, чиято реализация е по силите на националния бюджет. Според г-н Мерджанов трябва да бъде внесен и приет Закон за стимулиране на планинските и полупланинските райони в следващия парламент. По – пространен в своето изказване беше Руси Енев, представител на БЗНС „Александър Стамболийски”- коалиционен партньор на БСП. Представяйки се пред аудиторията, той отправи някои предупреждения, които биха могли да заблудят избирателите. Освен това с активната намеса на г-н Мерджанов се изясни липсата на лоялност спрямо Коалицията от страна на някои добре познати личности като Коста Костов, които в момента водят своя отделна кампания. Не просто победа, а убедителна победа е нужна на тази Коалиция според д-р Красимир Дюлгеров, за да бъдат реализирани още много придобивки за общината, от които хората наистина се нуждаят.

Добре познатият на всички присъстващи Петър Кънев беше лаконичен, но както винаги изключително убедителен. Анализирайки недостойното поведение на някои политически лидери, той призова към максимална активност и висока гражданска отговорност - в името на България, в името на бъдещето. Раздадени бяха печатни материали. Към присъстващите гости бяха отправени градивни въпроси и предложения, които вълнуват местните хора: за новия ветеринарен лекар; за пътя с. Мамарчево - с. Ситово; за нова държавна политика относно пограничните райони с цел спасяването им от постепенно обезлюдяване /както някогашното 22 постановление на Министерски съвет, например /. Освен това беше изразено всеобщото мнение на местните жители, че сградата на бившата детска градина е много подходяща за превръщането й в Дом за възрастни хора, лишени от грижи.

Казват, че думите отлитат, но ако са били подплатени с дела, те наистина не са били напразно изречени.

  •