Начало » Новини » Новинa
Актуално
БОЛЯРОВО УМЕЕ ДА ПРАЗНУВА

8 Септември 2009

Болярово умее да празнува

Бинка Величкова

Да празнуваш рожден ден е нещо толкова емоционално, свързано с множество приятни мигове. А да навършиш 35 години – една чудесна жизнерадостна възраст – за всеки град би било радостно събитие от неговата биография.

Именно такава весела годишнина отбелязаха жителите и гостите на Болярово. На 5 септември те заедно, с много вълнения в душите си честваха обявяването му за град. През недалечната 1974 г. това китно странджанско селище се нарежда в списъка на българските градове. И започват промени, които въодушевяват хората, вдъхновяват ги, провокират мечтите им и насърчават тяхната добронамереност...

Подготовката за празника започва своевременно, непринудено, с подобаващи действия и предварително съгласувани мероприятия. Почистване на улиците и тротоарните настилки, освежаване на фасади, тревни площи и паркови пространства, обновяване на детски площадки – всичко това се вършеше със завидно усърдие от хората тук. В съседното на фитнес-залата фоайе беше грижливо експонирана изложба с материали от държавния исторически архив. Вглеждайки се в тях, посетителят добива реална представа за историческото минало, за бита и културния облик на нашето крайгранично градче. А посещавайки етнографската музейна сбирка, представите ни несъмнено биха се обогатили неимоверно!

С празнична литургия за просперитета на Болярово, отслужена от отец Димитър в църквата „Свети Димитър”, започна съборният ден.

Жаркото слънце не уплаши любителите на спорта. Местни граждани се стекоха на стадиона, за да наблюдават организираните народни борби. Ето и крайното класиране след тези оспорвани двубои в съответните категории:

Мъже:

Първа категория – до 60 кг.:

I място: Кирил Иванов – с. Крушаре

II място: Георги Стоянов – гр. Болярово

III място: Стефан Георгиев – с. Дражево

Втора категория – до 70 кг.:

I място: Светослав Живков – с. Маломир

II място: Иван Пачев – с. Воден

III място: Илия Димитров – с. Завой

Трета категория – до 90 кг.:

I място: Михаил Михайлов – гр. Ямбол

II място: Атанас Атанасов – гр. Елхово

III място: Стоян Козарев – гр. Средец

Четвърта категория – над 90 кг.:

I място: Петко Димов – с. Момина църква

II място: Марчо Динев – с. Маломир

III място: Паскал Димитров – с. Чернозем

Кадети /една категория/:

I място: Димо Петров – гр. Средец

II място: Галин Георгиев – гр. Средец

III място: Пламен Карчев – гр. Средец

Юноши:

до 70 кг. :

I място: Николай Димитров – с. Изгрев

II място: Атанас Иванов – гр. Ямбол

III място: Стойко Калудов – гр. Ямбол

над 70 кг.:

I място: Евтим Евтимов – гр. Сливен

II място: Илия Георгиев – гр. Ямбол

III място: Слави Иванов – гр. Сливен

Деца /само една категория/:

I място: Борис Даракчиев – гр. Средец

II място: Пресиян Михов – гр. Ямбол

III място: Георги Валентинов – гр. Средец

Девойки /една категория/:

I място: Пепа Вълчева – с. Маломир

II място: Цветомира Георгиева – гр. Ямбол

III място: Мария Калайджиева – гр. Елхово

Жени /една категория/:

I място: Мария Учкова – гр. Ямбол

II място: Милена Въчкова – гр. Ямбол

III място: Диди Желязкова – гр. Елхово

А привечер, когато огнените слънчеви лъчи отстъпиха мястото си на така очакваната свежа прохлада, започна пъстра празнична програма. На импровизираната сценична площадка в центъра на града първи се качиха великолепните танцьорки от детския състав „Боляровче”. И, като всеки път, очароваха моментално своите стотици почитатели! Защото са неотразими! А празничното приветствие към съграждани и гости, отправено от кмета на общината Христо Христов, достигна до сърцата на всички присъстващи.

Прочетен беше и поздравителен адрес от кмета на община Тунджа – от водещата София Минева, която отново беше перфектна!

Като на всеки празник музиката, песните и танците бяха елементите, допълващи „мозайката” на отличното настроение в душите на хората. Изпълненията на младежите и девойките от Представителен ансамбъл – град Хасково омаяха публиката. Това беше пъстра сюита, наситена с много ритъм, с хора и песни от различни фолклорни области на България. Напевните мелодии, грациозните движения – всичко беше дозирано по един наистина неповторим начин!

Наши гости в празничната програма бяха и танцьорите от школата „Всички стъпки” – гр. Ямбол. А заедно с тях – чародейката на странджанската народна песен Донка Бумбалова. Редуваха се танци от различни жанрове, а между тях се извиси нейният великолепен глас. Песните на тази изпълнителка звучат с поразителна откровеност, обагрени са с лиризъм и топлота... И колко хубаво беше, че „на живо”певицата с главно „П” сгря с тях отново сърцата ни!

Многобройните почитатели на попфолк - дивата Ивана - дочакаха търпеливо своята любимка под открито небе на боляровска сцена. А нейната непосредственост, умението й да контактува с публиката се хареса на всички. Зазвучаха обичани песни, топлата лятна вечер се огласи от хубава музика, игрив смях и всеобщо веселие. А когато стихна ритъма на звуците, празнични илюминации озариха накрая звездното небе над нашия 35-годишен град.

Този красив финал допълни усещането за един незабравим празник. За него дълго и заслужена ще се говори. А за да го има, допринесоха хората с родолюбиви пориви в душите и щедри сърца, които не пожалиха средствата си. Жестове, без които в кризисно време като днешното, мечтите почти не се сбъдват. Но колко е хубаво, че такива хора има! Затова и празници ще има. Трябва! Нали чрез тях човешкото добива истински измерения?!

  •