Начало » Новини » Новинa
Актуално
БЛАГОРОДНО И БОГОУГОДНО ДЕЛО

17 Септември 2009

Благородно и богоугодно дело

Бинка Величкова

Дарителството не е просто вид дейност, превърнала се в своеобразна мода на съвремието ни. Това е порив на душата към щедрост в името на доброто. Още древните римляни са изрекли максимата, че колкото повече даваме, толкова по-богати стават душите ни. Истина, която непрестанно ни доказват вековете чрез делата на хората.

На 12 септември в с.Шарково, община Болярово, хубав повод събра хората в църковния двор. Състоя се откриването на камбанарията, изградена със средства на дарители. Ето и техните имена: Мариана Коларова, Петър Илиев, Георги Ройдов. Нужно е да бъде изтъкнат още един факт – г-н Георги Ройдов е дарителят, с чиито средства бе построена и новата църковна врата.

Тържествената литургия беше отслужена в храма от отец Николай, дошъл от град Елхово по този празничен повод. Неволно си спомних думите на Манол, герой от романа „Време разделно”: „Докато се носи звън на камбана в тази долина, ще е живо българското.” Съграждането на камбанарията е дело наистина ярко, благородно и в унисон с Божиите повели: да се множи доброто в този наш несъвършен свят.

Прави чест на хората, които със своята ценна помощ спомогнаха за реализирането на идеята. Още едно свидетелство, че българинът умее да се доближава до Бога, извисявайки душата си чрез похвални дела, продиктувани от светло вдъхновение и благородни помисли!

И кметът на селото Иван Стоянов, и секретарят на община Болярово Ангел Тодоров не скриха задоволството си от новата придобивка. Местните жители също са безкрайно признателни на дарителите за тяхната финансова подкрепа и съхранената им християнска отзивчивост.

  •