Начало » Новини » Новинa
Актуално
БОЛЯРОВСКИТЕ УЧИЛИЩА ОТВОРИХА ВРАТИ ЗА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ СИ

17 Септември 2009

Боляровските училища отвориха врати за възпитаниците си

Ден, който ни сближава с бъдещето

Бинка Величкова

Ежегодно на 15 септември в цялата страна цари празнично оживление. Та нали това е първият учебен ден! Вълнуват се и децата, и техните родители, а и тези, които с топла усмивка ги посрещат на училищния праг – учителите. Звучат последни наставления от грижовните майки, протягат се ръце с букети за любимата учителка, отекват радостни възгласи отвсякъде. А в двора на всяко училище е толкова шумно и весело!

СОУ „Д-р Петър Берон” в град Болярово за пореден път разтвори гостоприемно врати след дългата лятна ваканция. Отрано към училището прииждаха ученици, родители, близки, общественици и любопитни граждани. Дворът ехтеше от училищни и патриотични песни в очакване пред микрофона да застанат водещите. А после всичко потече съгласно регламента – плавно, тържествено, будещо умиление в душите на домакини и гости. В оптимистичен дух прозвуча приветствието на директора Васил Гаджуров към всичките 226 деца и техните родители; към учителите, които ще ги обучават. Гост на училищния празник беше секретарят на общината Ангел Тодоров, който също се обърна с ведри думи към всички присъстващи.

Естествено, безгранично беше в този ден вълнението на 26-те първокласници! Те рецитираха с трепет и очакваха мига, когато ще влязат за първи път в класната стая. По бяла пътека, украсена с цветя, в училището ги въведоха най-големите ученици – дванадесетокласниците. А после тяхната първа учителка Златка Ламбова ги заля с усмивка и обич, обгради ги с внимание и топлота. Проехтя тържествено за всички първият звънец и учениците се отправиха към позабравените някак стаи, придружени от своите класни ръководители.

В ОУ „Стефан Караджа”, с. Стефан Караджово беше не по-малко весело на този ден. С вълнение присъстващите там посрещнаха своята специална гостенка за празника София Минева. Директорът Димитър Дичев започна своето приветствие с думите, че 15 септември е ден, който по някакъв особен начин ни свързва: с децата, с обществото, с институциите и в по-широк мащаб – с бъдещето. Защото именно училището е храмът, в който подрастващите черпят духовна светлина и знания, нужни за бъдещата им личностна реализация.

Госпожа София Минева също поздрави прочувствено учениците и учителите по тържествения, вълнуващ повод.

Развълнувана не по-малко от своите бъдещи 10 възпитаници, учителката Недялка Станева въведе малките първокласници в приветливо нагиздената класна стая, която бе украсила за тях.

И в двете училища бяха извършени частични ремонти. Класните стаи, физкултурният салон – въобще цялата учебна база посрещна новата учебна година в добро състояние. Средствата от тези дейности са осигурени от общинското ръководство, а съответните фирми – изпълнителки свършиха своевременно своята работа.

С умиление в сърцето и усмивка на лицето българинът продължава да посреща и тачи всеки 15 септември – денят, който отдавна се е превърнал в сигурен мост към бъдещето. Една дата, символизираща светлината завинаги.

  •