Начало » Новини » Новинa
Актуално
ВТОРО ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ТАЗИ ГОДИНА НА ЧЛЕНОВЕ ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ГЕРМАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ LVR

29 Септември 2009

След посещението си през месец юни на 29 септември се състоя второто за годината посещение от членове на Управителния съвет на германската организация LVR за подпомагане на хора с увреждания в чужбина. Паул Хайндрих и Норберт Клайн разгледаха защитеното жилище в гр. Болярово и ДВУИ- Малко Шарково. Целта на визитата беше да се види постигнатото в двете заведения до момента, а също така и до колко се спазват техните препоръки от предишното им посещение.

Първото заведение, което посетиха, беше защитеното жилище в гр. Болярово. За тях бе изключително интересно да разгледат градината, която са създали осемте жени с помощта на санитарките. Останаха впечатлени също и от чистотата на жилището и от факта, че всичко е изключително добре поддържано.

Защитеното жилище в гр. Болярово съществува вече от две години. Момичетата в него с радост и гордост разказаха за нещата, които правят. Те споменаха за разходките до пазара, а също и за игрите, които реализират в двора на градското училище. Разказаха също, че по двойки се въртят на смени в кухнята и с помощта на санитарките приготвят обяда и вечерята. Момичетата изказаха благодарност към персонала на жилището, като казаха, че те са много мили и добри към тях и не биха могли да живеят без тях. От отглежданите зеленчуци в градината домуващите са си направили туршии за зимата. Те показаха също и мартениците, които сами са си изработили.

От кмета на община Болярово Христо Христов бе отбелязано активното им включване в мероприятията, организирани в гр. Болярово. Той запозна гостите с някои от плануваните за в бъдеще дейности, свързани със защитеното жилище, а също така сподели проблемите и пречките, с които се сблъсква общинското ръководство в стремежа си да осигури по-добро бъдеще за тези момичета. Гостите от своя страна обещаха, че ще се опитат да помогнат за намирането на решение за някои от проблемите. Те поканиха всички домуващи и персонала на защитеното жилище от града да им гостуват за шест дни в Германия в гр. Есен по повод празника на хората с увреждания, който се организира на 27 юни. Преди да си тръгнат кметът на община Болярово направи подаръци на момичета. Подаръци също така получиха и от своите германски приятели.

След като приключи визитата на членове на Управителния съвет на германската организация LVR в защитеното жилище в Болярово господата Хайндрих и Клайн тръгнаха към ДВУИ – Малко Шарково. Там те обиколиха всеки един от блоковете. Разгледаха при какви условия живеят домуващтите жени и как с помощта на санитарките уплътняват времето си. Беше им показан и новият котел на парното отопление. Паул Хайндрих с радост подчерта, че всеки път, когато идва, вижда нови придобивки, които улесняват живота на жените в ДВУИ – Малко Шарково. Той също така сподели, че ще е добре, ако в бъдеще бъде съсдадена зеленчукова градина, където през лятото една голяма част от домуващите ще имат интересно занимание. Бе отбелязан също и положителният факт, че директорката на дома Дафина Георгиева с помощта на общинската власт в лицето на кмета на общината Христо Христов успява винаги да намери решение за възникналите проблеми. Г-жа Георгиева подчерта, че винаги е разчитала на помощта на кмета на община Болярово, която никога не й е била отказана.

Жените в дома също получиха подаръци от г-н Хайндрих и г-н Клайн, които останаха доволни от посещението си в домовете. И от стремежа на всички като се започне от местната власт в лицето на кметът на община Болярово Христо Христов, директорката Дафина Георгиева и целия персонал, които правят живота на тези жени по-лек, приятен и смислен.

Десислава Атанасчева

  •