Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЕСЕННАТА СЕИТБА В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

21 Октомври 2009

В края на месец октомври има известно притеснение сред земеделските стопани, арендуващи земя на територията на община Болярово. То е породено в следствие на значителните валежи, които паднаха още в началото на месеца и продължават и в настоящия момент. Това затруднява много земеделските дейности свързани с есенната сеитба на пшеница, ечемик, рапица и довършването на дълбоката оран за пролетните култури. Въпреки, че в момента температурите са високи падналите валежи, който бяха над нормалните за сезона затрудняват подготовката на площите за сеитба.

Към настоящият момент есенната сеитба в община Болярово е почти на 50 %. В агротехнически план моментът е най-подходящ за сеитба на пшеница и ечемик. Все още до края на месец октомври и началото на месец декември ще бъдат засети плануваните декари, което се помества в агротехническите срокове.

Земеделските арендатори разполагат с необходимата техника, семена, препарати и торове за извършването на качествена есенна сеитба. Това е предпоставка за очакване на добри резултати през стопанската 2009-2010 година. Общината е в очакване на подходящи климатични условия, за да може есенната сеитба на пшеница и ечемик да приключи.

Засяването с рапица на територията на община Болярово и приключило. Тя е поникнала на 90% от засетите площите. Това е предпоставка за заземяването й в подходящи условия и ще може да понесе благоприятно тежките зимни условия. Подготвените декари са 79994 дка., дълбоката оран е на 40532 дка. Засетите пощи до момента са: ечемик – 2970дка., пшеница – 26250 дка. и рапица – 16290 дка.

Десислава Атанасчева

  •