Начало » Новини » Новинa
Актуално
ДВЕ ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА ОБЩИНА БОЛЯРОВО ОТ ФЕСТИВАЛА В ГРАД ГУРКОВО

26 Октомври 2009

На 24.10.2009г. в гр. Гурково се проведе десетият фестивал „С песните на Билчин юнак през вековете”.Той е част от Националния културен календар. Идеята на фестивала е да бъдат развивани, популяризирани и съхранени народната песен и танците, старата градска песен и да се поддържат културните взаимоотношения между самодейните колективи от региона и страната. Организира се под патронажа на кмета на община Гурково и със съдействието на читалище „Войвода Генчо Къргов”-гр.Гурково.

От община Болярово взеха участие два състава. Група за автентичен фолклор при читалище „Стефан Караджа” с. Стефан Караджово с ръководител Златка Тодорова и детски танцов състав „Боляровче” от Общински детски център гр. Болярово с ръководител Цветана Цъгова.

Заслужено първо място при певческите групи спечели групата за автентичен фолклор при читалище „Стефан Караджа”. Те спечелиха сърцата на публиката с изпълненията си на „Пътнико свиден”, „Кольо кака си думаше” и „Райна княгиня”. Второ място при танцовите състави спечелиха малките представители на община Болярово. ДТС „Боляровче” завладя журито и публиката със своето изпълнение на „Танц с кърпички” и „Дайчево хоро”.

Десислава Атанасчева

  •