Начало » Новини » Новинa
Актуално
ВЪВЕЖДАНЕ НА СТАНДАРТ ISO 9000 В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

18 Февруари 2010

Десислава Атанасчева

На 17.02. в залата за оперативки на община Болярово се проведе обучителна среща във връзка с въвеждането на стандарт ISO 9000. Участие взеха кметът на община Болярово Христо Христов, общинските съветници и ръководителите на отдели в общинската администрация.

На срещата беше направена презентация и се обясни от лектори какво представлява точно този стандарт. ISO 9000 e серия от стандарти на Международната организация по стандартизация, регламентиращи управлението на качеството в предприятията.

Системата стандарти е разработена от Международната организация по стандартизации и е базирана на разработките на Британския институт по стандартите BS 5750.

Стандартите ISO 9000, приети в над 90 страни в света, могат да се приложат към всяко предприятие, независимо от големината му и сферата му на дейност. Самата организация ISO не извършва сертификация по ISO 9000. С това се занимават специално сформирани одиторски организации в отделните страни. Фактически сертификацията се извършва не по ISO 9000, а по спецификацията ISO 9001:2000.

Сертификатът ISO 9000 е необходим на предприятията работещи на международните пазари или с международни доставчици, които изискват наличието на такъв сертификат; работят в секторите на икономиката, регулирани от правителството, или работят с правителствените организации на страни, в които наличието на сертификата ISO 9000 е задължителен.

В някои страни предприятията трябва да имат сертификат ISO 9000, за да предлагат продукцията си не само на правителствените организации, но и на потребителите от определени пазарни сегменти.

Стандартът не гарантира качеството на продукцията. Целта на ISO 9000 е да се внесе съгласуване и обективност в действията на системата за контрол на качество на доставчика. Предполага се, че ISO 9000 ще се използва в отношенията между компаниите потребители и доставчици. Той им помага да формализират системата си за управление на процеса за проверка на качеството и съответно на производството си.

  •