Начало » Новини » Новинa
Актуално
КМЕТЪТ НА БОЛЯРОВО И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБС УЧАСТВАХА В СРЕЩА С МИНИСТРИ ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

24 Февруари 2010

Янка Микова

На 18 февруари в Пловдив се състоя Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Община Болярово бе представлявана от кмета на общината Христо Христов и председателя на Общинския съвет Димитър Желев. Управителният съвет на НСОРБ направи отчет за извършената работа през изминалата година. Отчете се и Контролният съвет за разходваните средства през годината от кмета на гр. Свищов.

След обяд се връчиха споразумения с общините по проект „Глобални библиотеки”. Във връзка с този проект на територията на общината са одобрени три библиотеки – библиотеката към читалище „Възраждане” – гр. Болярово, библиотеката към читалище „Светлина” – с. Мамарчево и библиотеката към читалище „Стефан Караджа” – с. Стефан Караджово.

След това кметът на общината Христо Христов и председателят на Общинския съвет Димитър Желев, както и останалите членове на НСОРБ участваха в среща с премиера на страната Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Александър Цветков, Тотю Младенов и Мирослав Найденов, чиито ведомства управляват Оперативните програми. Тема на разговорите бе подготовката и изпълнението на качествени проекти от общините. Стана ясно, че при подготовката на проекти общините ще ползват „Наръчник”, който ще отразява определени критерии и изисквания. Очаква се до края на февруари наръчникът да бъде изпратен до всяка община.

Във връзка с това община Болярово може да кандидатства по „Програма за развитие на селските райони”. Предстои общинската администрация да внесе три проекта: „ Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа – гр. Болярово”, „Благоустрояване на централната градска част и прилежащите улици – гр. Болярово” и „Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа и доизграждане на канализация с пречиствателно съоръжение на с. Мамарчево”.

От разговора с министъра на труда и социалната политика става ясно, че неразплатените суми по проектите, по които се е работило досега, ще бъдат приведени по общини до края на месец март.

  •