Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРАЗНИКЪТ НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

22 Март 2010

Бинка Величкова

Доктор Петър Берон – име, което буди у всеки българин национална гордост! Забележителна възрожденска личност с колосален ум и енциклопедичен дух; българин, излязъл смело на европейския подиум и завоювал завиден авторитет – като учен, реформатор на българското образование и радетел за книжовен език, близък до народната реч.

За нас е чест, че училището в Болярово носи името на този велик българин, представил достойно България пред света. Закърмени с неговата чистота и добродетелност, всякога сме се прекланяли пред духовния му подвиг.

На 19 март 2010 г. отново бе почетена паметта на д-р Петър Берон – съгласно дългогодишните традиции, утвърдени в нашето училище.

В слънчевата пролетна утрин – под строй, съпътствани от своите класни ръководители и останалите преподаватели, под звуците на училищния барабан, учениците се отправиха към паметника на загиналите през войните, където бе положен венец на признателност. Втори венец беше поднесен пред паметната плоча на Куарти Дражев, намираща се непосредствено пред киносалона на читалище „Възраждане”.

Празнично украсена от учениците с изработени в училище за целта художествени детайли, залата посрещна своята публика. След обичайните в такива случаи тържествени ритуали малката, но чудесна водеща – четвъртокласничката Галена Герджикова – покани зрителите на една своеобразна „Среща с миналото”. Оригинален замисъл, реализиран от група ученици под ръководството на преподавателките Мария Маринова и Нели Христова, където освен знания за живота, идеите и делото на Берон публиката получи и визуална среща с него.

Съпричастен към празничното настроение, с присъствието си уважи тържеството секретарят на общината Ангел Тодоров. Той се обърна топло и дружески към децата, отправяйки благопожелания в тематичен отзвук с празничния повод.

Приветствие към учениците и учителите отправи и директорът на училището Васил Гаджуров, пожелавайки здраве, оптимизъм и още много нови успехи на учениците и техните учители.

За да погледат празничната художествена програма, в залата бяха бивши директори и учители, родители и близки на учениците, общественици...

Поздравителен адрес беше прочетен от името на Галина Танчева, директор на ЦДГ „Здравец” – град Болярово, която също бе сред официалните гости.

Букетът от стихове и песни, както винаги пъстър и ароматен, присъстваше и сега. С увлечение рецитираха стихове за възрожденците двете петокласнички Роси Славова и Мариела Димитрова. А музикалната композиция „Да запазим миналото” под художественото ръководство на Недялка Меразчиева беше послание към всички в залата.

В програмата се включиха и най-малките ни ученици – от първи и втори клас, подпомогнати грижливо в подготовката им от техните класни ръководителки Златка Ламбова и Галина Петкова.

Красота и фантазия струеше от танците на формация „Палитра”, включваща ученици третокласници. Под ръководството на Пролетка Петрова и Мария Тодорова – техните обичани учителки, децата старателно разучиха всяко движение, усвоиха отделните елементи и се представиха добре пред публиката.

Магията на театъра всякога е пленявала детската фантазия и е събуждала приятни усещания в душите на възрастните. Изпълненията на участници от групата „Училищен театър” /Митко Минчев, Дарин Колев, Иван Ефев, Стоян Недев, Преслава Терзиева/, както и на десетокласничките Гинка Иванова, Стефани Пашова, Ваня Христова бяха доказателство за желанието им да се превъплъщават в различни роли и ситуации.

А Стоянка Гръкова и Стоян Недев станаха герои от шеговитата компютърна презентация „Море от възможности”, реализирана чрез Ангелина Гаджурова.

Музикалните умения на Божидар Асенов от XII клас предизвикаха възхищението на всички присъстващи. А песните на неговата съученичка Зинка Йорданова и на единадесетокласника Илиян Еленов /солово и в дует/ внесоха много емоции и получиха за награда одобрителните аплодисменти на публиката. Техните финални изпълнения бяха свеж музикален поздрав за всички присъстващи.

Отшумя нашият пореден училищен празник. Но ежегодно ние, следовниците на Бероновото дело, ще възкресяваме подобаващо паметта му. Защото родолюбието и националното самосъзнание задължават.

  •