Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРИЗВАНИЕТО ДА ДАРЯВАШ НАДЕЖДА

8 Април 2010

Бинка Величкова

Нашият мъдър народ определя здравето като най-голямото богатство – истина безусловна и вечна като живота.

А хората, които непрестанно бдят над здравето ни, не са ли всъщност онези смели рицари в похода срещу смъртта, на които дължим всичко?!

За един от тях пиша тези редове – като своеобразен словесен подарък по случай неговия професионален празник 7 април, международен ден на здравето.

Неотдавна, преди две години, д-р Андрей Ташев и съпругата му Данута, медицинска сестра, пристигат в гр. Болярово, започвайки да упражняват професионалния си дълг на здравни работници. Приети са радушно от общинското ръководство и добре устроени битово. Районът, който обслужват, съвсем не е малък: Стефан Караджово, Голямо Крушево, Денница, Оман, Камен връх, Горска поляна, Ружица, Вълчи извор, както и ДВУИ – Малко Шарково. Но енергичният, грижовен и обаятелен лекар е свикнал с всякакви житейски предизвикателства. Оказва се сладкодумен събеседник и разговорът ни потече неусетно.

Роден е през 1958 г. в гр. София. Баща му е от Родопския край, а майката – от с. Кръшно, Търговищко. Отрасъл в семейство на военен, той отрано е възпитаван като отговорно и коректно момче. Но по природа бил палав, жизнерадостен, шегобиец и буен. Майка му е следвала философия. Отдавна е пенсионерка. Обича поезията и сама пише стихове, има издадени стихосбирки. Има и брат – юрист. Д-р Ташев завършва Медицинската академия в столицата през 1986 г. Младият, новодипломиран лекар е разпределен на работа за три години в гр. Козлодуй. После постъпва в санаториума за лечение на белодробни заболявания в община Своге - с. Искрец и седем години от лекарската му практика минават там. През 1995 г. взема решение да замине на работа в Либия. До 2001 г. е лекар в гр. Триполи. Именно там се преплитат съдбите им с полякинята Данута и решават да създадат семейство. И за двамата този брак е втори. Днес са щастливи родители, радват се и на внуци.

Завръщайки се отново в родината, д-р Ташев практикува известно време в гр. София, после – във Великотърновския край. Решението да дойдат в община Болярово се ражда случайно. Очаровани са от красивата природа тук, от чистия въздух и от наистина здравословния покой, обгърнал всичко наоколо. А и хората ги обграждат почти веднага с почит, доверие и топлота, с внимание и искрена сърдечност. А това са неща, без които връзката лекар – пациент не би била пълноценна. Среща подкрепа и разбиране от страна на общинското административно ръководство по отношение на проблемите, възникващи понякога в работата му. От общинския кмет е възхитен. Убеден е, че всяка работа е свързана с безброй отговорности. Да си лекар обаче според него не е просто професия, трябва и призвание. „Няма нощ и ден, нужен си по всяко време! И ако не си готов за това, значи не си избрал верния път.” – звучат лаконично и точно неговите думи, ясни и непоколебими като гълъбовосините пламъци в очите му.

През 26-годишния си лекарски стаж досега е достигнал до много житейски истини. Например като тази, че човек не бива да изгуби придобитото с труд – трябва всякога да го цени. И друг ценен извод: че винаги трябва да се живее в крак с времето, независимо какво поприще сме си избрали и къде ни е запратил животът. „Бъди винаги във форма!” – това е неговият девиз.

Докато разговаряхме, ме порази магнетизмът, който сякаш непрестанно струи от погледа му. И онази решителност, която кара трудностите на лекарското му ежедневие да отстъпват. Та нали е зодия „Лъв”! А хората, родени под този знак, са упорити, целенасочени, устойчиви натури – те знаят какво искат и какво могат!

По-голямата част от пациентите му са хора в напреднала възраст. Но освен телесните болежки, понякога в кабинета му ги отвежда и желанието да споделят с него онова, което ги вълнува. Откровенията им са различни: да разкажат за постигнатото в живота от синовете или дъщерите, които са отгледали и с които се гордеят; да се информират за изхода от дадена ситуация, изискваща продължителни здравни грижи и т.н.

А той – услужлив, енергичен, усмихнат – ги снабдява често с предписаните от него самия лекарства, защото за стар и болнав човек идването в Болярово е труден проблем.

Запомних словата му, изречени в края на нашия толкова приятен разговор: „На хората им е нужна понякога дори само добра дума – тя също лекува!”

Д-р Ташев! Или просто Андрей – личност, вписваща се изцяло в етимологията на своето име, което означава: силен, смел, твърд, мъжествен... Лекарят и човекът, призван да дарява докрай на другите упование, радост, надежда... И нека винаги бъде такъв!

  •