Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРИРОДАТА – НАШ ДОМ И ТРЕВОГА

27 Април 2010

Бинка Величкова

Денят на Земята, който отбелязваме ежегодно на 22 април, дава основателен повод за организиране на подходящи прояви с подрастващите. Те са най-младите граждани на планетата и затова трябва да се отнасят отрано към нея като към всеобщ дом, поддържайки го чист и уютен, зелен и красив.

Учениците от СОУ „Д-р Петър Берон” – гр. Болярово се включиха с готовност в инициативите, свързани с този ден. Под ръководството на преподавателката по биология Събина Тодорова във фоайето беше подреден пъстър тематично - природен кът. Така, радвайки всички погледи със своята пролетна хубост, той отправяше сякаш скрити послания: че природата ни зарежда с енергия и естетическа наслада, но трябва да се грижим за нейното опазване от посегателствата на човешкото нехайство; че ние сме нейните най-висши творения и точно поради този факт нямаме моралното право да бъдем равнодушни пред грешките на съвременната цивилизация...

А учебният ден 22 април завърши с екоразходка в крайградския парк, където учениците от среден и горен етап на обучение същевременно го почистиха от небрежно хвърлените отпадъци. Последваха спортни игри на стадиона – слънчевото време беше толкова подходящо за тях!

Най-малките – децата от начален етап, останаха в училище, за да почистят площадките и тревните площи, като разделно изхвърлиха събраните отпадъци.

Още древните гърци са нарекли природата велика сила. А ние, съвременниците, не си ли правим ежедневно безброй лоши услуги, забравяйки да я пазим и обичаме?! Та нали нашето неразумно отношение към нея рефлектира върху нас и застрашава бъдещето ни! Еколозите постоянно съветват, предупреждават, настояват... Не можем или не искаме да се съобразяваме с техните актуални, наситени с тревога призиви? А трябва! Защото точно от природата човечеството получава какви ли не сурови наказания – като резултат от собственото му неуважение пред нейните вечни и мъдри закони!

  •