Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЕВРОДЕПУТАТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА В БОЛЯРОВО

17 Май 2010

Янка Микова

На 14 май в Болярово за среща разговор пристигна евродепутатът от партията на европейските социалисти Илияна Йотова. На срещата присъстваха кметът на общината Христо Христов, зам.-кметът Жельо Желев, секретарят Ангел Тодоров, кметове и кметски наместници по населени места, общински съветници, общинска администрация и симпатизанти на БСП.

Илияна Йотова сподели, че основната цел на посещението й да се даде повече информация за работата по европейските фондове. За целта в Ямбол е разкрит евро офис, който работи ежедневно и е в състояние да информира гражданите по различни европейски въпроси. Евродепутатът Йотова не скри, че през 2011 г. предстоят много сериозни избори за президент и за местна власт. Във връзка с това чрез евроофиса, който трябва да се приеме като още един дом за БСП, ще може да се обменя информация и опит за провеждането на избори в другите европейски страни, като едновременно с това ще могат да се решават и чисто политически въпроси. Основният акцент, който Илияна Йотова постави, е развитието на конкурентноспособността на малките общини в условията на криза на фона на другите европейски страни. Не на последно място е и работата с младите хора. Целта е да създадат контакти на младежите с подобни структури в другите страни-членки на ЕС. Част от тях ще посетят Брюксел, за да могат да се запознаят отблизо какво се прави и как се работи в Европейския парламент. В Ямбол ще стартира програма за обучение на млади политически лидери, което е също важен момент за приобщаването на младите хора към лявата идея.

По отношение на политическия живот в страната евродепутатът Йотова сподели, че хората са раздвоени, демотивирани и уплашени за бъдещето си.Това наистина са тревожни неща, затова е необходимо социалистическата партия да стане по-единна, по-лява, по-адекватно да реагира на социалните проблеми, за да може да разчита на повече симпатизанти в предстоящите изключително важни парламентарни избори.

Димитър Дичев, директор на ОУ “Стефан Караджа”, постави въпроса за оцеляването на малките общини. Един от начините е насочването на инвеститори от страните- членки на ЕС към България. В с. Стефан Караджово, община Болярово, има бивш санаториум с минерална вода, доказала неведнъж лечебните си свойства. Само с вливането на свежи пари малките общини ще могат да просперират. Г-н Дичев изяви желанието си евродепутатът Йотова да съдейства за откриването на такива инвеститори. Бившият общински съветник отправи и въпроса за развитието на образователното дело в Европа. Той не скри демографския проблем, характерен за общината, безработицата, бедността и мизерията за много от ромските деца. Училището в Стефан Караджоно съществува, сподели той, благодарение на правилната политика и разбирането на кмета на общината и Общинския съвет. Интересно би било да се разбере как Европа гледа на такива малки райони като община Болярово.

Георги Йотов поиска да се изясни въпроса за правилното използване на еврофондовете. По повод на това Илияна Йотова информира, че в ЕС има програма, действаща до 2020 г., като вътре в тази програма всяка страна може да намери своето място и да прецени в какво направление да се развива.

Във връзка със сегашното състояние на страната евродепутатът отбеляза, че в антикризисната програма на правителството липсват конкретни мерки. Непрекъснатото орязване на доходите от всякакъв вид не може да бъде антикризисна мярка – така е с образованието и здравеопазването, така е и със социалната политика. В отговор на Димитър Дичев Илияна Йотова наблегна, че за ЕС държавите не са малки и големи. Различен е начинът, по който се подхожда към всяка една от тях, но трябва да се знае, че в основата на отношението винаги стои добронамереността.

В края на срещата кметът на общината Христо Христов отново сподели тревогата си, че ако се закрият малките общини, много млади хора ще напуснат района и ще търсят оцеляване другаде – а това не е желателно. Според него малкият брой жители не е критерий за запазването или унищожаването на една община. Главното е всяка община чрез своята политика и чрез своите действия да докаже необходимостта от съществуването си.

  •