Начало » Новини » Новинa
Актуално
СРЕЩА НА МЕСТНАТА ВЛАСТ С НАСЕЛЕНИЕТО ОТ СТЕФАН КАРАДЖОВО И ГОЛЯМО КРУШЕВО

18 Май 2010

Янка Микова

Традиция за местната власт станаха редовните й срещи с населението от общината, на които хората непринудено и с тревога поставят някои свои наболели въпроси. Две такива срещи се проведоха в селата Стефан Караджово и Голямо Крушево. На тях присъстваха кметът на общината Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, народният представител Атанас Мерджанов и специализирана фирма, която изявява желание да се занимава с построяването на алтернативни източници на енергия на територията на общината.

От представителите на фирмата стана ясно, че за изграждане на фотоволтаичните панели са необходими терени с южно изложение, защото за правилното им функциониране е нужно място с най-голяма слънчева светлина. Интерес представлява и моментът, че освен на терени, соларните панели могат да се монтират и на покривите на сградите. По техните думи, ако фотоволтаичните панели се разположат върху площ от 50 дка, те ще могат да захранват с електроенергия около 4 хил. потребители /приблизително около 700 домакинства/. Фотоволтаиците представляват технология, която използва слънчевата светлина за директно генериране на електроенергия. В момента Испания е сред страните, където работят най-много слънчеви електроцентрали. Заради непрекъснато растящите цени на енергоносителите, интересът към разполагането на фотоволтаични паркове и централи у нас непрекъснато се увеличава. Основното им преимущество е, че не заплашват околната среда. Те на практика са вечни и са безплатни като разход за енергийния източник. Във връзка с това в Стефан Караджово са предвидени 600 дка, а в Голямо Крушево 300 дка терени за изграждане на алтернативни източници на електроенергия.

Наред с изясняването на същността на фотоволтаичните панели хората поставиха и своите проблеми пред кмета на общината и председателя на ОбС. Едни от въпросите бяха насочени към здравеопазването и потребителската такса за пенсионерите, а други засегнаха липсата през някои дни от седмицата на транспортна връзка за пътуващи граждани по направление Голямо Крушево – Ямбол.

Кметът на общината Христо Христов и народният представите Атанас Мерджанов споделиха, че идеята за изграждане на алтернативни източници на електроенергия наистина е добра, защото това действително са проекти на бъдещето. По отношение на останалите въпроси кметът Христов заяви, че ще обърне внимание на поставените проблеми и с помощта на компетентните органи те ще бъдат разрешени в полза на населението.

  •