Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРЕДПРАЗНИЧНА СРЕЩА ПОД ЗНАКА НА ПРИЗНАНИЕТО

24 Май 2010

Лора Величкова

За делото на славянските първоучители е писано и казано много през вековете. Но на нас, съвременниците, се пада нелеката задача да опазим отзвука от стореното и да не омаловажаваме никога високата му духовна стойност. Иначе едва ли бихме се нарекли без угризения днес достойни потомци.

Нерадостният финансово-икономически облик на страната не попречи да бъде реализирана поредната вълнуваща среща, превърнала се отдавна в традиция. На 27 май 2010 година кметът на общината, Христо Христов, членовете на общинското ръководство и председателят на Общинския съвет Атанас Дженков уважиха чрез официален прием всички представители на образованието и културата на територията на община Болярово: учители, предучилищни педагози, читалищни секретари, ръководители на самодейни певчески групи и т.н.

Емоционално и актуално прозвуча обръщението на господин Христов към присъстващите културно-просветни дейци в чест на техния празник. Изтъквайки трудностите на днешния ден, той отбеляза, че техните дела са доказателство как всякога могат да се постигнат резултати, ако го има желанието за достойна реализация.

Пожелавайки им дръзновение и успехи, той ги призова да пазят българския дух, защото епохата ни се нуждае именно от това. А после кметът на общината връчи грамоти и парични награди на Калинка Гюрова от ЦДГ “Здравец” – град Болярово, Мария Тодорова от СОУ “Д-р Петър Берон “, както и на мъжката певческа група при читалище “Възраждане “- град Болярово с ръководител Петър Ж. Петров. Наградени бяха и женските фолклорни групи при:читалище “Стефан Караджа” - с. Стефан Караджово, читалище “Ана Маймункова”- с. Воден и читалище “Светлина” - с. Мамарчево. Убедени сме, че самодейките и занапред ще радват своята публика!

Благодарствени думи към кмета и общинското ръководство отправи класната ръководителка на абитуриентите Мария Маринова – от тяхно и от свое име – за оказаната финансова подкрепа на всички ученици от випуск 2010 година. А после госпожа Маринова поднесе на г-н Христов наградата, присъдена му от ръководството на областния клуб ”Песни Росии”, който се провежда в град Ямбол.

Оригинално, в афористичен стил прозвуча изказването на г-н Дичев, директор на училище “Стефан Караджа”. Според него днес се налага да се борим с много митове, доказвайки тяхната несъстоятелност, защото са почти неприложими за реалностите на нашето време. Отправяйки благодарствени думи към г-н Христов, той се обърна и към учителите, а финалната му реплика прозвуча като призив и заклинание: ”Колеги, ние сме хората, които можем и трябва да правим словото положително!”

А чудесната народна песен, изпълнена от Петър Петров, прозвуча в знак на поздрав към всички в навечерието на най-извисения в духовен аспект празник - 24 май. Ден, наситен с признателност, трогателни откровения и нови надежди за светли бъднини…

  •