Начало » Новини » Новинa
Актуално
УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ, СКЪПИ ГОСТИ, ДРАГИ СЪГРАЖДАНИ, ДАМИ И ГОСПОДА!

7 Юни 2010

Вече 13 години тук ни събира едно наистина прекрасно културно събитие – Детският фолклорен събор “Върбова свирка свири”.

Очакваме го ежегодно с радостно нетърпение, за да се възхитим за пореден път на дарбата на гостуващите участници – музикални изпълнители, певци, танцьори… Съборът отдавна се е превърнал за нас, ценителите на самородния народен талант, в духовно обединяващ фактор; в събитие, което извисява нравствено и сплотява етнически хората. А нали бъдещето принадлежи именно на интеграцията – във всички нейни измерения!

Сега, когато България е вече член на голямото европейско семейство, сътвореното от нейния талантлив народ се превърна в културната й визитка пред Европа и света. За нас е чест и гордост, че българското фолклорно песенно и танцово изкуство отдавна е покорило световните културни сцени – със своите багри и ритми, с неповторимата си мелодика, с топлотата и красотата, които излъчва.

За българите фолклорът всякога е бил онзи ярък маяк, който осветява пътя към бъдещето чрез високата нравствена същност, белязала миналото. А мероприятия като днешният, вече тринадесети събор, е убедителен аргумент, че това национално богатство не само ще бъде съхранено, а и непрестанно ще се обновява и множи. Само така бихме могли и ние като нация да опазим непокътнати онези нравствени опори, които ни позволяват да живеем по-благородно, по-осмислено, по-мъдро, патриотично и хуманистично!

Приветствам с добре дошли всички участници и гости на 13-я Национален детски фолклорен събор “Върбова свирка свири!

Добре дошли и на нашите задгранични приятели от община Кофчаз, Република Турция и лично на кмета г-н Чолочка!

Благодарим ви, че сте наши гости! А така и празникът ще бъде по-истински и по-весел, защото е споделен със сърдечни и добронамерени приятели, като всички вас, уважаеми гости!

Бих искал да отправя благодарност към всички онези, без чиято финансова подкрепа не би било възможно провеждането на това родолюбиво начинание – десетките индивидуални дарители, фирми и организации, които всяка година със затрогваща отзивчивост осигуряваха и продължават да осигуряват финансовия ресурс, за да я има и до днес нашата “Върбова свирка”. На всички тях сърдечна благодарност!

Уважаеми дами и господа,

Днес децата на БЪЛГАРИЯ отново ще докажат, че са талантливи, амбициозни и родолюбиво настроени. Нека да им пожелаем здраве, успешно представяне, дръзновение и много сбъднати мечти!

На всички участници желая много успехи, а на публиката-великолепно настроение и незабравими преживявания сред багрите и мелодиите на Тракия и Странджа!

Да ни е честит и весел днешният фолклорен празник!

  •