Начало » Новини » Новинa
Актуално
ОТНОВО НА ЕКСКУРЗИЯ

22 Юни 2010

Бинка Величкова

Казват, че всяко пътуване обогатява човешката душа - не само с впечатления, но и с мъдрост. Защото е своеобразно докосване до едно или друго кътче вечност!

В прохладната утрин на 19 юни 2010 година членовете на пенсионерския клуб - град Болярово се отправиха на поредната си екскурзия. Благодарение на председателя на клуба Костадин Стоилов беше създадена добра организация и резултатите не закъсняха. Посещението в манастира „Света троица” се оказа приятно преживяване за възрастните хора. Тишината и спокойствието, стаени във всяко кътче на манастирската обител, предразполагаха към духовен мир и съзерцание. Красивата природа наоколо, зеленината, свежестта на въздуха, напевните звуци на чешмата в двора на манастира – всичко това бе в състояние да очарова душата на всеки посетител .

А в църковния храм – с благоговение да отправи молитва към Бога и да почете паметта на своите свидни покойници. Пламъчетата на свещите отразяваха сякаш неизречените послания на живите към онези, които невидимо присъстват винаги сред нас.

Манастирът „Света троица” е основан в края на Втората българска държава. Разположен е сред красива местност, в подножието на гористи хълмове, на фона на преливаща в различни нюанси зеленина.

Тук са намирали убежище дружините на Христо войвода, Кара Кольо, Кара Добри, Ангел войвода и други хайдути.

Ето защо това свято място е част от летописа на време, в което се преплитат страшното и героичното.

На връщане екскурзиантите имаха достатъчно време да посетят пазарите в град Елхово. След вкусен обяд в гостилница „Бон- бон”, уговорен предварително от председателя на клуба, групата се завърна в Болярово.

Транспортните разходи бяха поети от община Болярово – щедър и похвален жест в период на икономическа криза за страната. Защото възрастните хора са дали твърде много труд за своята страна и заслужават наистина ведри, спокойни старини, разнообразявани от интересни моменти като тази чудесна екскурзия.

  •