Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЗАЩИТЕНОТО ЖИЛИЩЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ В БОЛЯРОВО ОТПРАЗНУВА СВОЯ ПЪРВИ РОЖДЕН ДЕН

2 Юли 2010

Лора Величкова

На 2 юли 2010 година Защитеното жилище за възрастни хора навърши една година от откриването си. Със скромно тържество, със средства отпуснати от общината домуващите отпразнуваха първият си рожден ден.

Директорът Таня Христова благодари на гостите, които са уважили събитието - кметът на общината Христо Христов, кметът на село Малко Шарково - Тодорка Метаксова (тъй като доста от възрастните хора там са от това село), социалния работник госпожа Димитрина Кирова, медицинският фелдшер Иванка Генушева и представителите на местния вестник.

Госпожа Христова припомни, че откриването на това Защитено жилище е по инициатива на кмета на общината, а самият проект « Защитено жилище за възрастни хора» се реализира чрез «Красива България» на Министерството на труда и социалната политика.

Господин Христов се върна назад, припомняйки си с какви притеснения са направили първите крачки към реализирането и колко е радващ фактът, че днес тези хора се чувстват чудесно, благодарение на техния директор и грижите на целия персонал и специалистите. Целта Защитеното жилище да стане социален център на общината, е вече постигната, констатира кметът на общината и с оптимизъм съобщи за предстоящото откриване на такова социално заведение в село Воден през септември, а догодина се надява да се осъществи и идеята за трето - в село Мамарчево. Защото хората в общината, по негово мнение, не трябва да остават сами на старини, а да има такава възможност - специалисти да се грижат за здравето им, изобщо да се чувстват доволни и разнообразени в ежедневието си. Накрая Христо Христов пожела на всички догодина да са пак тук заедно, празнувайки втория си рожден ден.

Медицинското лице, обслужващо възрастните хора в Защитеното жилище, също поздрави всички с празника им и благодари отново на кмета на общината за отзивчивостта и личната съпричастност към съдбата на възрастните хора там, припомняйки конкретен случай, в който господин Христов е взел лично спешни мерки за помощ, свързани със здравето на една от жените. Медицинският фелдшер Генушева изказа задоволството си, че разполагат с всички необходими лекарства, благодарение на средствата, отделени от общината. В резултат на това грижите за здравето на живеещите в Защитеното жилище за възрастни хора е на особено високо ниво.

Възрастните хора изказаха благодарността си към кмета на общината, директора на социалното заведение и целия персонал. Споделиха колко добре се чувстват и поздравиха гостите и себе си за своя празник, като изпълниха няколко чудесни народни песни.

Като рожденици, разбира се, имаха и красива и вкусна голяма торта, а единствената свещичка, духна най-възрастната жена, жевееща там - 94 годишната баба Тодора. Господин Христов пожела на отдавнашната си познайница да отпразнуват там и нейния стотен рожден ден.

Така в песни, весели приказки и благодарение на макар и скромните отпуснати средства от общината, мина празникът за първия рожден ден на Защитеното жилище за възрастни хора в град Болярово.

Нека им пожелаем и ние здраве, все така бодър дух и догодина отново да празнуваме рожден ден заедно - вече втори!

  •