Начало » Новини » Новинa
Актуално
СОФИЯ МИНЕВА, ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА” В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

26 Юли 2010

-Скъпа госпожо Минева, как възникна идеята за участие в Асамблеята на детското и младежко творчество?

-Кметът на община Болярово Христо Христов беше номиниран от Синдиката на българските учители като „Най-добър социален партньор”. При връчване на наградата в град София през декември 2009 г. му бе предоставено писмо, подписано от председателя на СБУ Янка Такева, с молба за съдействие относно участието на формация от нашата община в предстоящата асамблея. А от обявата във в-к „ Учителско дело” се запознахме с условията за участие и подготвихме своевременно необходимата документация.

-Кои са организаторите на тази великолепна инициатива – в национален и международен план?

- Организатори са Международната фестивална програма на детското творчество «Приятели на България», Синдикатът на българските учители и Курортен комплекс «Албена». Със задоволство мога да констатирам, че бе създадена чудесна организация за ползотворни контакти, творчески изяви и прекрасен отдих на участниците.

- Бихте ли ни казали нещо повече за Международната фестивална програма на детското творчество «Приятели на България»?

- Регистрирана е с България като Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. В регистъра на Министерството на културата на България е вписана като културна организация. В Москва се представлява от акредитирано представителство. Управител е Цветан Иванов, който ръководи и представителството на МФПДГ „Приятели на България” в Москва.

В работата си тази организация се ръководи от следните задачи, които си е поставила: популяризиране и разпространение на българската култура, традиции, на таланта на българските деца; обмяна на добри практики между творческите колективи; създаване и укрепване на международните контакти чрез детското творчество и връзките между децата от България и Русия, както и с другите страни от Европа и света.

Програма „Приятели на България” организира и провежда различни форми на изява на творчески колективи и индивидуални изпълнители: общи фестивали на детското творчество, фестивали по отделни жанрови направления и категории участници, конкурси. В организираните от 1999г . досега прояви са взели участие около 40 500 деца от различни градове на Русия ,Украйна, Македония, Румъния, Литва, Казахстан и България.

Всички издания на Програмата са съпроводени с организиране на майсторски класове, различни срещи между учители, ръководители на колективи, общински служители в сферата на образованието и културата, представители на РИО и синдикалните организации. По време на тези прояви се споделят редица добри практики, създават се ползотворни професионални контакти . Това стимулира организирарнето на два нови конкурса в България: международен конкурс за написване на творби за детски хор и конкурс за педагози, работещи с деца в извънкласна училищна дейност.

Бих желала да допълня, че дейността на програма «Приятели на България» се координира от офиси в град София и град Добрич.

- А какви са основните цели на детското и младежкото творчество?

- Нейните цели и приоритети са поставени на твърде многостаранни основи. Но ако трябва да обобщим, това включва: поощряване на детското и младежко творческо израстване; разкриване на таланта и способностите на младите хора; обмяна на опит между творчески колективи; насърчаване на труда на пеагозите в извънкласни и извънучилищни дейности.

Времетраенето беше осем дни, през периода 12- 19 юли 2010г. И се проведе в курортен комплекс «Албена».

- Кои бяха участниците, представили община Болярово?

-Включиха се 21 деца от детския танцов състав „Боляровче”, двама ръководители и двама родители. Бяхме настанени в хотел „Компас”. Установихме , че условията са много добри. Храненето бе организирано по системата „all inclusive” – закуска, обяд, вечеря и две междинни хранения.

Участието на танцьорите бе финансирано от община Болярово с прякото съдействие на кмета Христо Христов. Използвам случая да изкажа всеобщата ни благодарност за този толкова щедър социален жест, продиктуван от благородни мотиви и творческо признание.

-А конкретните културни изяви на децата какво включваха?

-Нашите даровити танцьорки и танцьори от детския състав „Боляровче” участваха в два концерта – на 15 юли и 18 юли 2010 година. Заедно с още 36 изпълнения на деца от Москва и други градове на Русия можеха да се видят техните великолепни танци „Буенек” и „Цигански танц”. Впрочем те бяха единствените представители на състав от България – и в двата концерта.

Сред престижния състав на журито се открояваха имената на Хайгашот Агасян и

Михаил Белчев.

При тържественото награждаване участниците от състав „Боляровче” заслужено бяха отличени с диплом „Лауреат II степен” и медал. Трябва да отбележа и факта,че бяха предоставени прекрасни открити и закрити зали за представянето на всички участници – с професионално осветление и озвучаване. А това несъмнено подсилваше аудио-визуалния ефект по време на изпълненията.

-С какви развлечения беше наситено свободното време?

-Естествено, с типичните за летуване на море: слънчеви бани и къпане – както в морето, така и в басейна на хотела. Освен това – интересни разходки из комплекса, посещение на детска дискотека и много забавления. Наблюдаваха и комедийно шоу. Въобще престоят им там се превърна в осем вълнуващи и незабравими летни дни край морето. Отдих, който нашите талантливи малки танцьори наистина заслужават!

-Благадаря Ви за интересните изявления и вниманието, което ни посветихте, госпожо Минева - на мене и на читателската аудитория. На целия екип, подготвил и реализирал участието в тази прекрасна и слънчева асамблея, пожелавам здраве, бодрост и нови творчески начинания.

Интервю на Бинка Величкова

  •