Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАУЛ ХАЙДРИХ И НОРБЕРТ КЛАЙН В ДВУИ- СЕЛО МАЛКО ШАРКОВО И ЗАЩИТЕНОТО ЖИЛИЩЕ В ГРАД БОЛЯРОВО

4 Октомври 2010

Лора Величкова

На 1 октомври 2010 година в ДВУИ- село Малко Шарково на поредно посещение и работна среща с кмета на общината Христо Христов, пристигнаха от Германия Паул Хайдрих , председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания и Норберт Клайн, ръководител на цялостен проект за подпомагане на хора с увреждания в чужбина. Два пъти в годината идва на посещение този контролен съвет и четири пъти има медодически посещения( посещението на Моника Кирховс- Лойкер на 19 юли беше подробно отразено от нашия вестник и от други областни медии.)

Гостите от Германия бяха посрещнати в ДВУИ- село Малко Шарково от кмета на общината Христо Христов,секретарят на община Болярово Ангел Тодоров, директора на Дома Дафинка Георгеива, както и от целия персонал и домуващите жени.

Програма за поздрав към гостите от Германия изнесоха някои от жените. Под ръководството на трудотерапевта си Величка Георгиева, групата представи няколко народни танца, облечени в традиционни български носии, а отделни жени пяха песни и рецитираха стихотворения. Господата Хайдрих и Клайн бяха възхитени от постигнатото да момента и приятно изненадани от развитието на възможностите на жените в дома.

След като обиколиха целия район на дома и отделните блокове, се състоя и работната среща на Паул Хайдрих, Норберт Клайн, Христо Христов и Дафинка Георгиева. Гостите изразиха възхищението си от постигнатото до момента и заявиха участие на 50% за основно саниране на блок 2 в ДВУИ- село Малко Шарково, както и желанието си да се продължи да се търси начин за осъществяване на проект за ново Защитено жилище в Стефан Караджово.

Това желание се затвърди при посещението на Защитеното жилище в град Болярово.Паул Хайдрих, поканен от гостоприемните домакини на чаша чай, с радост установи,че жените, отделени от ДВУИ- с. Малко Шарково преди 3 години са се приспособили отлично и заяви неведнъж, че това е верният и правилен път- защитените жилища. Кметът Христов заяви,че жените действително са се приспособили отлично към живота в Болярово, приети са от всички жители радушно и дори са участват в различни мероприятия, заедно с останалите жители.

Жените разказаха за ежедневието си, уменията си и колко добре се чувстват и господин Хайдрих възкликна,че може би някои хора от София трябва да дойдат и да видят колко добре се чувстват жени, изведени от такъв дом.

Гостите изказаха съжалението си,че поради натоварената си програма и малкото време,с което разполагат не са успели да отделят повече внимание на жените в ДВУИ- село Малко Шарково и тези от Защитеното жилище в Болярово,но обеща да компенсира това при следващото си посещение и въпреки че беше притиснат с времето,с радост се съгласи да ни даде кратко интервю.

  •