Начало » Новини » Новинa
Актуално
НАПУСНА НИ ЗАВИНАГИ ГЕНЕРАЛ НИКОЛАЙ ЧЕРНЕВ НИКОЛОВ

14 Октомври 2010

С прискърбие съобщаваме,че на 9 октомври 2010 година в град София почина родения на 19.11.1919 г. в град Ямбол генерал Николай Чернев Николов.

Преди 9 септември 1944 година генерал Чернев е секретар на младежката организация РМС в град Ямбол и член на 6 ВОЗ. След 9 септември работи като Околийски управител на град Ямбол. По-късно в ЦК на БКП и в Министерството на народната отбрана. Бил е началник на Гл. ПУНА и посланик на нашата страна във Виетнам. Високият му професионализъм и всеотдайност никога няма да бъдат забравени, те ще оставят светла диря и в историята на българската армия.

Животът на ген. Николай Чернев се измерва с неговите достойни за уважение дела.

След участието му в антифашистката борба той е активен строител на социализма, близки са му и новите демократични промени в страната ни.

Висшите военни, дипломатически и партийни постове, които заемаше Н.Чернев не го възгордяха, а го доизградиха като изключително земен, човечен и доброжелателен Човек в истинския смисъл на думата.

В качеството си на кмет на село Воден присъствах на погребалния тъжен ритуал в град София, за да изразя с прискърбие пред неговото опечалено семейство признателността на населението на селото ни към Николай Чернев за голямото му съдействие в благоустрояването и развитието на региона ни.

След пенсионирането си Николай Чернев продължи да работи на обществени начала за благото на хората, защото искрено милееше и не жалеше сили за родното, за българското. Благодарение на него имаме днес в селото прекрасната читалищна сграда, ускори се през годините асфалтирането на улиците и изграждането на мостове, откри се по 22 МП цех за ходила на обувки. Всичко това ще ни напомня много години занапред за Човека с голямото сърце Николай Чернев- осъзнал, че да живееш означава да правиш нещо, което ще те надживее. Така той успя да увековечи името.

Поклон пред светлата памет на Николай Чернев.

Мир на праха му!

Елена Анева- кмет

  •