Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЗА ВЕТЕРАНИТЕ- С ПОЧИТ И ПОКЛОН

21 Октомври 2010

Колко струва свободата?Дали колкото живота или повече? Днес можем да си задаваме тези въпроси и дълго да търсим отговорите им. Ние имаме привилегията да живеем в мирни дни.

Но е имало и други времена. Било е мрачно, страшно и несигурно. Били са дни на война. Няколко десетилетия по-късно почти сме забравили за хората, които са участвали в различните фази и етапи на войната.

На 9 и 10 октомври 2010 година в град Хисар се проведе Национален събор на ветеранките от Втората световна война и съмишленичките им. Съборът беше организиран от Изпълнителното бюро, Областният съвет в Пловдив и Общинския съвет в Хисар на Съюза на ветераните от войните в България.

Официални гости на събитието бяха представители на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Съюза на ветераните от войната в България/ СВВБ/.

Участничките поднесоха венци и цветя пред паметниците на загиналите във войните в България в селата Черничево, Старо Железаре и квартал Веригово.

В рамките на проведената делова част се обсъдиха доклад за ролята на българката във войните на България и борбата против хитлеро-фашизма, изнесен от председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в Блгария- град Пловдив М. Стоилова и доклад за участието на съмишленичките на Съюза за изпълнението на неговите цели и задачи, представен от Н. Димитрова, председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните в България в град Берковица и на Централния управителен съвет на съюза.

Като мост към бъдещето прозвучаха изказванията на потомките на участниците във войните. Момичетата в училищна възраст поеха отговорността да пазят спомена за делото на своите близки.

Шестдесет и петата годишнина от победата над фашизма беше увековечена с тематични медали, които председателят на СВВБ връчи на участничките.

Деловата среща завърши с приемане на обръщение до държавните и обществените институции.

Нека тази среща да стане повод за нас да спрем поне за миг, да си припомним или за първи път да научим следните факти( по данни на Янка Джендова, зам. председател на ОСВВ- град Ямбол): Във Втората световна война от област Ямбол участват 8860 души, от които 862 загинали. По жертви във войната област Ямбол е на трето място в България след областите София и Пловдив.

Те са воювали в редиците на 29 пехотен полк, 4 конен полк, гвардейска рота и доброволци. По-късно са преименувани като трета Балкано-Дравска дивизия/ единствени в България/, защото са победили части на елитните СС- войски на Хитлер.

Колко струва свободата? За мен тя е безценна... Защото знам, че някой е пожертвал живота си, с всичката му свидност, за да мога днес да живея с мир своя живот.

Да спрем за миг и днес, без повод да се поклоним с уважение и благодарност пред тях- ветераните от войните в България!

Присъствала на събора:

Филка Кръстева, председател на Общински съюз на ветераните от войните- Болярово

  •