Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЗАВРЪЩАНЕ ПОД ЗНАКА НА РОДОЛЮБИЕТО

21 Октомври 2010

Бинка Величкова

Ежегодната традиция за провеждане на събора в село Крайново отново беше спазена. Макар и поизместен във времето- на 16 октомври, а не през лятото – той събра около 300 души, за които родолюбието е нещо свято, а не остаряло понятие.

Дори ситният есенен дъжд не попречи на игривото настроение на игривото настроение, обхванало и домакините, и гостите. Те изпитваха искрено желание да се веселят, зарадвани от възможността да бъдат заедно. Приветливата усмивка не слизаше от лицето на очарователната Ангелина Василева, кметски наместник на селото.

Тя неуморно сновеше между хората, стремейки се нищо да не им липсв, за да се чувстват наистина празнично. В нейното присъствие, пропито от патриотична гордост и оптимизъм, се оглеждаше стореното за селото и мисълта за бъдещето му. Откривайки тържеството, водещата Таня Петрова- биоенерголечителка и даровита художничка, неслучайно „разшифрова” името на родното си село: Край-ново, т.е. няма край,а винаги ново начало!...

Поздравление към своите съселяни отправи и Христо Христов, кмет на община Болярово. Много топлота, искреност и носталгия имаше в думите му, изречени със задушевна откровеност.

Гост на празника беше Вяра Андонова, председател на съвета на пенсионерските клубове в град Бургас.

Почти всички гости се стекоха и към параклиса „Три светии”- за да запалят свещи в памет на скъпите си покойници, както и за здраве, успехи и благоденствие.

С присъствието си празника на крайновци уважи и секретарят на община Болярово Ангел Тодоров.

А турските гости-от Одрин и от Вейсал, направиха събора още по-весел и колоритен, засвидетелствайки своите приятелски чувства и съседска добронамереност. За прекрасното настроение на официалните лица по време на празничния обяд се погрижи акордионистът и певецът Алекси Лешев от музикална формация „Морски звуци”- град Бургас.

А на площада през целия ден не секваха песните на талантливия фолклорен изпълнител Георги Костов. Под акомпанимента на група „Елховски ритми” тези изпълнения наистина звучаха виртуозно! Затова навярно се виеше хоро след хоро. А играчите потропваха с размах, волно и гиздаво- в това число общинският кмет господин Христов и гостоприемната местна кметица Ани Василева.

Дори новият крайновски заселник Питър, пристигнал тук от английско селище близо до Йоркшир, вярно улавяше ритъма на народните танци, а стъпките му ставаха все по-уверени!

За вкусния курбан, с който нагостиха всички, се бяха погрижили жителите на Крайново, както и дарителите сем. Загорчеви, и сем. Таня и Петър Петрови С дължима признателност трябва да бъдат упоменати и останалите спонсори, допринесли за реализиране на това толкова трогателен селски празник! А те са: Георги Миразчиев, Иван Щерев, Стоян Проданов, Дойчо Дойчев, Янко Янков, фирма „Брайън- Термоизолт- ЕООД”- град Ямбол, Георги Георгиев и фирма „Ямбол хляб”, Луис Мартинов, Петър Куртев, Султанка Кирилова, Радка и Стойко Стойкови от фирма „Странджа- СИС”- град Болярово.

С младежко увеселение вечерта завърши празникът, събрал хора от близо и далече. Тръгнали някога оттук по широкия друм на живота, те винаги ще се завръщат, водени от носталгичната пътека на детството. И от желанието да отпият отново глътка родолюбие от белокаменната чешма на спомените..

  •