Начало » Новини » Новинa
Актуално
ПРИЯТЕЛИ ЗАВИНАГИ

1 Декември 2010

Златка Тодорова, ръководител на певческата група

Всичко започна от участието ни в предаването „ От българско по-българско” на 14.11. 2009 г., за което благодарим на Галя Аасенова и екипа й. То дава възможност за изява на много певчески групи и индивидуални изпълнители.

Песните, които изпяхме, носията, аксесоарите силно впечатлили членовете на пенсионерски клуб „Център” - гр. Гълъбово,Старозагорска област. Само след няколко дни получихме много мило писмо, с което ни поздравяват за прекрасната изява и ни канят на гости, за да се запознаем и опознаем на живо. Всички бяхме приятно изненадани от това признание и приехме поканата с голямо удоволствие. И така на третия ден на Великден – 6 април 2010 г., поехме към гр. Гълъбово. Бяхме посрещнати като „кумове”. Прекарахме повече от прекрасно. На изпращане ние ги поканихме и на 13.11.2010 г. те ни гостуваха. Постарахме се и с голямо желание подготвихме песни, богата трапеза, отрупана с госби, сладкиши, салати. Гостите ни пристигнаха рано в селото. Посрещна ти председателят на пенсионерския клуб Георги Тодоров. Той ги разведе из селото, запозна ги с богатата му история-преди всичко за краткия, но героичен живот на патрона на селото – Стефан Караджа, за рода му, за най-старата църква в нашата община, за паметниците. В църквата всички, домакини и гости, запалихме свещички за починалите и пожелахме здраве за живите. По пътя към ресторанта гостите признаха, че им харесва селото и ще споделят отличните си впечатления с останалите членове на пенсионерския клуб и ще оборят някои скептични, предварителни мнения за”затънтеното крайгранично село”.

В ресторанта беше истински празник- с много емоции, чудесно настроение и прекрасна атмосфера. Веселихме се, редувахме песни със сценки от гостите, индивидуални изпълнения, съпроводени от талантливия акордеонист Янчо от гр. Гълъбово, който накара и по- млади, и по-възрастни да забравят болките и лошите мисли и да се почувстват щастливи. Не мога да не отбележа изпълнението на Атанас Тодоров, народен певец, лауреат на много награди и наша гордост, който изпълни своя авторска песен. За пореден път затаихме дъх - и гости, и домакини - слушахме и съвсем спонтанно го поздравихме с „браво” и бурни ръкопляскания. Народната певица Величка Костадинова не се стърпя и изпълни сюита народни песни под съпровода на акордеониста. Играхме дълго хоро, подсилено от пеенето на певческата ни група. Толкова беше вълнуваща срещата, в прекрасна атмосфера и повишено настроение, че не ни се искаше да свършва.

На изпращане си обещахме да не спират срещите ни дотук,а да продължат до безкрай. Отзивите от срещата в селото бяха също прекрасни и тези, които не бяха с нас по една или друга причина, съжалиха за това. На прага на автобуса решението бе твърдо: следващата среща ще бъде на Великден в гр. Гълъбово.

  •