Начало » Новини » Новинa
Актуално
БАБИНДЕН В СЕЛО МАЛКО ШАРКОВО

24 Януари 2011

Бинка Величкова

Денят на родилната помощ- 21 януари , българката с топлота и признателност в душата почита, слави и празнува. Така е било, а традицията продължава и в нашата съвременност. Защото всяка жена, дарила света със синове и дъщери,със свидна рожба, знае какви мигове на изпитания са тези, преди грижовните ръце на някогашните „баби” и съвременните акушерки да поемат новото същество!

На 21 януари 2011 година жените от живописното селце Малко Шарково възродиха умело всичките обреди, свързани с обичая : суетенето около булката родилка; поливането на „бабата”, сръчността й бебето да се роди здраво и читаво; даруването; гощавката; песните на благодарните жени, почели своята помощница с гостуване в дома й на празника и т. н.

А после- празничен обяд в уютното селско заведение, последван от много смях, песни, вито хоро, музикални поздрави и ведро настроение.

Кметът Тодорка Метаксова говори с възторг за този толкова хубав, наситен с игриви мигове ден! Навярно дълго ще го помнят и останалите участнички в това непринудено, мило, женско празненство. Ден, в който възроденият, интересен ритуал напомни на всички жени- майки, че няма по-велика мисия от тази да дариш живот. И да отгледаш с обич и нежност своите малки слънца, които правят света наистина по-топъл и по-светъл.

Всеки празник идва и отминава. Но ехото от него остава и дълго отеква в душите ни- за да напомня за своята извисена нравствена същност. И за да се повтори отново след година- посвоему традиционен и всякога нов. Но неизменно красив и съдържателен!

  •