Начало » Новини » Новинa
Актуално
СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СДРУЖЕНИЕ „ПЧЕЛАРСКО ДРУЖЕСТВО- АПИС” С ПЧЕЛАРИТЕ ОТ ОБЩИНА БОЛЯРОВО

30 Септември 2011

Лора Величкова

На 29 септември 2011 година от 11.30 часа се състоя среща на представители на сдружение „Пчеларско дружество – Апис”- град Ямбол с пчеларите от община Болярово. Представителите на ямболското сдружение бяха председателя му Георги Бодуров ( който също така е и организационен секретар на управителния съвет на „Съюза на българските пчелари”- София) и Пламен Панев. Присъстваха също така и временно изпълняващият длъжността кмет на общината( и също пчелар) Жельо Желев и кандидатът за кмет на община Болярово от БСП Христо Христов и четири мандата кмет на общината.

Господин Бодуров подчерта, че целта му при срещите с кандидатите за кмет е да поставят определени проблеми на пчеларите и съответно при стъпването си в длъжност бъдещите кметове на населените места да са запознати с исканията на пчеларите. Полезни за българските пчелари ще са контактите с местната власт, която на територията на нашата община специално винаги се е съобразявала с техните проблеми и нужди, на както подчерта и господин Бодуров, искрено се надява повече от кметовете да запознаят с тези искания и Националното сдружение на общините на Република България, тъй като там могат да се вземат решения, касаещи пчеларите и влизайки в сила за общините ще е много полезно за тях.

Георги Бодуров и Пламен Панев запознаха пчеларите от община Болярово с дейността на тяхното сдружение и с правата и възможностите на пчеларите, тези, които са регистрирани като земеделски производители да кандидатстват по европейски програми и по-специално по „Програмата за развитие на селските райони в Република България за периода 2007- 2013 г.” Именно по мярка 111 от тази програма – „ Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания” сдружението организира безплатно обучение на земеделски производители чрез информационни дейности по проблемите на пчеларството в централните селища на общините Ямбол, Елхово, Тунджа, Болярово и Стралджа. А също и на пчелини при добри пчелари в посочените общини и град Сливен.

За община Болярово дните, в които ще се проведе обучението са 31 октомври и 1 ноември 2011 г.

Кандидатът на БСП и досегашен кмет Христо Христов сподели с представителите на дружеството, че въпреки че самият той не е пчелар, винаги се е отнасял с разбиране към проблемите и нуждите на пчеларите на общината и се надява и за в бъдеще, ако избирателите отново му гласуват доверие да може да им съдейства. Призова ги да задават въпроси на гостите от Ямбол по вълнуващите ги проблеми.

Представителите на ямболското сдружение отговориха на зададените има въпроси, дискутираха актуални проблеми и призоваха пчеларите от общината да бъдат единни, да се обединят в някакво сдружение, за да могат да отстояват исканията си. А също така и да се регистрират като земеделски производители, за да могат да кандидатстват по различните европейски програми. Въпроси към господата Бодуров и Панев зададоха Атанас Маджаров, Анастас Василев, Йордан Трифонов, Атанас Петров и много други от присъстващите. Йордан Трифонов е безпартиен кандидат за общински съветник в листата на БСП и при евентуалното му избирате, ще бъде в помощ на колегите си пчелари и ще отстоява интересите и исканията им.

Като най-сериозен проблем се очерта липсата на постоянно присъствие на ветеринарен лекар на територията на общината. Христо Христов каза, че се търси решение на този проблем и се надява скоро да се реши. Ветеринарната аптека в град Болярово, собственост на д-р Янко Митев също се очаква да заработи до 2 месец

  •