Начало » Новини » Новинa
Актуално
ЗА ВСЯКО ГОВЕДО ДАВАТ ПО 150 ЛВ. ДЪРЖАВНА ПОМОЩ

9 Декември 2011

За всяко говедо дават по 150 лв. държавна помощ

Таня Атанасова

По 300 лева държавна помощ отпускат за всеки бивол, който отглеждат, ще получат животновъдите през тази година. Парите за кампания 2011 ще тръгнат към банковите им сметки от следващата седмица.

Вече са изпратени изчисленията по областните дирекции за разпределенията на парите по схемите за национални доплащания за животни. Сметките са направени въз основа на данните за установения брой животни.

Освен за биволи, пари ще се дават и за крави с бозаещи телета, овце, кози и говеда. Парите, които могат да очакват стопаните, са по 29 лв. за всяка коза или овца. Кравите с бозаещи телета ще се подпомагат с по 80 лв. За всяко говедо ще се дават по 150 лв.

Парите ще се преведат на два транша. Първите 91 лв. ще бъдат пуснати към банковите сметки на животновъдите следващата седмица, а останалите 59 лв. - през първата десетдневка на следващата година.

Очаква се скоро да бъде готова и заповедта, с която ще се определят единичните плащания за млечни крави и овце по Схемата за единно плащане на площ. Сумите също се очаква да бъдат преведени на стопаните до края на 2011 г.

Животновъдите е добре да проверят валидни ли са банковите им сметки, за да няма проблеми при превеждането на парите. На подпомагане подлежат стопаните, които са вписали животните си в националния регистър, който се поддържа към агенцията по храните. Другото условие да вземат помощи е да са подали документи за подпомагане до 15 май.

  •