Начало » Новини » Новинa
Актуално
СТАРТИРА КАМПАНИЯТА ЗА ДОБИВ НА КОЛЕДНИ ДРЪВЧЕТА

12 Декември 2011

Стартира кампанията за добив на коледни дръвчета

ТАНЯ АТАНАСОВА

От началото на месец декември стартира кампанията за добив на коледни дръвчета в страната. Тази година за нуждите на пазара в зависимост от търсенето могат да бъдат осигурени над 150 000 броя.

Традиционно те се добиват от горски разсадници. Всички горски стопанства са организирали добива и предоставянето на коледни елхи. Отгледаните дръвчета са предимно от видовете смърч, обикновена ела, бял и черен бор, кедър и секвоя. Купувачите могат да избират между живи дръвчета в контейнери и отсечени.

Ценитесе определят от вида и височината. Търговците могат да закупят различните дървесни видове на цени, вариращи от 3 до 20 лева за брой. Между 5 и 30 лева са предлаганите елхи в контейнери. По-евтини са отсечените и се предлагат на цени на едро до 16 лева. За смърча, който е най-разпространеният вид коледно дръвче, търговците ще трябва да платят между 6 и 15 лева за брой в контейнер и от 4 до 13 лева за отсечено дръвче.

Изпълнителната агенция по горите започна и масирани проверки за добив, транспорт и продажба на коледни дръвчета. Служителите от специализираните звена към агенцията и горските инспектори от регионалните дирекции по горите извършват постоянен контрол в съответствие с издадени указания във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови колони.

Съгласно указанията, добивът на коледни елхи се извършва при спазване на разпоредбите на Закона за горите. Транспортирането става задължително с превозен билет. В него трябва да са вписани данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони.

При установяване на нарушения ще се налагат и глоби. Санкциите тази година са по-високи. За физически лица е от 50 до 3 000 лева, а за юридически от 100 до 5 000 лева.

  •