Начало » Новини » Новинa
Актуално
КОЛЕДАРИ

24 Декември 2011

Коледари пожелават днес 24 декември здраве и берекет във всяка къща в село Голямо Крушево. С тежка стъпка коледарите от село Попово спазиха народния обичай да попеят и поиграят на стопаните на къщата, в която се намират.

Те пожелаха златни ниви, малки рожби и успех във всичко.

Стани нине господине,

господине - болярине.

Заспал ли си- събуди се!

Пиян ли си, отрезви се!

Отвори ни чемшир-порти,

чемшир-порти, стари врати,

че ти идем добри гости,

добри гости - коледаре

и ти носим добри вести.

След песента водачът на групата благослови къщата и добитъка, а стопаните ги дариха с коледарски кравай и дребни пари.

Облечени празнично с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка чимшир, коледарите обходиха всички домове в селото и носеха здраве ,щастие и късмет във всяка къща.

"Ой, Коладе, мой Коладе!

Тебе пеем, Бога славим!

Колко звезди в ясно небе,

Толкоз здраве в таз дружина,

Колко здравец по планина,

Толкоз здраве в тая къща!

За да има догодина,

Догодина, до амина!

Кажете, дружина, да бъде!

Да бъде!"

Тази красива коледна песен огласи селото, а по улиците наперено вървяха седем момчета в ролята на коледари.

И понеже се смята, че благословията и пожеланията на коледарите са съдбовни ние се надяваме всичко това да се сбъдне и го пожелаваме от сърце на всички.

Днес коледарските традиции са все още съхранени.

Kоледните празници започват на 24 декември и продължават до Стефановден. За хората Малка Коледа е по-голям празник от следващите, защото тази вечер се е родил Христос. Най-хубав е той за децата. Бъдни Вечер е първата кадена вечер. Най-важна роля при нея играят бъдникът, трапезата с обредните хлябове, и коледните ястия и коледуването.

Трапезата е тържествена. На нея освен хлябове се поставят и ястията (все постни) - търкан боб, сарми с жито и ориз, пълнени чушки, тиквеник, варена царевица, както и орехи, гръстено семе, кромид и чесън, сол и пипер. Слагат се специално ошав, вино и ракия.

Трапезата не се вдига до сутринта, защото се вярва, че през нощта умрелите идват, за да се навечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Всички са обхванати от трепета на очакването, с който ще посрещнат коледарите.

Коледарите тръгват след полунощ. Участниците в обичая са само мъже, и то главно ергени, годеници и по-рядко - млади, скоро оженени мъже. Групите са избрали своя водач още на Игнажден, от когато се разучават специалните коледарски песни и благословии. Пременени, късно на Бъдни вечер те отиват в дома на водача и тръгват оттам с песен.

Коледните песни съставляват цялостен календар - обреден песенен цикъл, свързан със семейния живот и земеделския бит. Във всички песни преминава идеята за стопанско благополучие, всеобщо благоденствие и щастлив живот

Коледа се празнува три дни. На първия всички Христовци и Христини честват именния си ден, а на третия, който е в чест на Свети първомъченик архидякон Стефан, празнуват и тези, които носят неговото име.

Според народното вярване, от 25 декември до 7 януари се изнизват дванадесет дни, наричани "мръсни", "погани", "караконджовски". През това време вилнеят различни нечисти сили и навън не се излизало, докато не пропеят първи петли. Жените не перели, не тъчали, не предели. Народът ги нарича още "некръстени" дни, тъй като след раждането на Христос до 7 януари, когато Йоан Предтеча го кръщава, той все още не е посветен. През "мръсните" дни в някои български региони са се устройвали карнавални шествия като продължение на коледарския обряд.

Таня Атанасова

  •