Начало » Новини » Новинa
Актуално
СТЕФАНОВДЕН

28 Декември 2011

Днес е Стефановден - третият ден на Рождество Христово. В Голямо Крушево бе отслужена празнична литургия от отец Николай.

„Нека да Ви е живо и здраво името и вие покрай него.Нека светията Ви вдъхва смелост, храброст и увереност във всяко ваше начинание”, пожела отчето на именниците.

В Голямо Крушево името Стефан се среща по-рядко, но Стояновци, Станки и Стоянки дал бог. Те всички заедно се събраха и почерпиха, като си пожелаха най-вече здраве и късмет. Днес празнуват всички, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка. Традицията счита, че този празник "затваря кръга" на старата година. Семейството се събира на трапеза с месни ястия.

На третия ден след Рождество Христово Църквата чества деня на Св. Стефан-първомъченика, който е една от първите жертви на християнската вяра сред седемте дякона, избрани да се грижат за домакинските работи на християнското общество. Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на съвета на юдейските старейшини влязли в спор със Стефан, но не устояли на "духовната му сила и мъдрост".

Затова настроили народа срещу архидякона, като го обвинили, че хули Бога и Моисеевия закон. Разярената тълпа го изкарала извън града и започнала да го бие с камъни, но въпреки това Стефан коленичил и преди да издъхне, се помолил за тях с думите: "Господи, не им зачитай този грях!".

Единствената в света желязна черква носи името на Св. Стефан и се намира в Истанбул. А единствената в България черква с името на Светията е в Несебър. Тя е е един от най-забележителните паметници на територията на резерват "Старинен Несебър", който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Строежът започва през 10-ти век и досега тук са изобразени над 1000 фигури в 258 композиции.

Таня Атанасова

  •