Начало » Новини » Новинa
Актуално
6782 КРЪВНИ ПРОБИ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БОЛЕСТТА ШАП СА ВЗЕТИ В ОБЩИНИТЕ ЕЛХОВО И БОЛЯРОВО

29 Декември 2011

Таня Атанасова

От началото на 2011 г. до този момент в общините Елхово и Болярово са взети 6782 кръвни проби за ликвидиране на болестта шап от домашни животни, информират от областната дирекция по „Безопасност на храните”.

През февруари, предстои отново вземане на кръвни проби. В санитарния кордон са включени 11 елховски и 19 боляровски села. От началото на ловния сезон е наложен и строг контрол върху отстреляните животни. Взети са проби от 187 диви прасета, 5 сърни и 1 елен. Друга мярка срещу разпространението на шап в региона е създаването на досие на всяка ловна дружинка. В него се записват както имената на членовете на дружинката, участвали в излета, така и имената на гостите, местата, където са отстреляни животните и се вземат проби.

Изграждането на съоръжение, предотвратяващо зараза с шап трябва да започне в началото на 2012 г. Дотогава, за да не пламне пак шап, ЕК отпусна 890 000 евро за вземане на проби. Близо година след разпространението на шап в Странджа, никой от стопаните в Резово не се е осмелил да гледа пак животни.

За оградата, дълга 270 км, правителството отпусна 7 милиона лева. Половината от трасето, което минава през трите гранични области - Бургас, Ямбол и Хасково, е труднопроходимо. Затова и очертаването на точното място за оградата отнема време. В намирането и разчистването на пътя в гората помагат гранични полицаи и местни жители.

Оградата няма да следва плътно старото гранично съоръжение, голяма част от което липсва. Новото ограждение ще бъде с бетонови фундаменти, вкопани дълбоко в земята, за да не могат дивите животни да се провират отдолу.

Мрежата ще опасва цялата граница, но през нея ще може да се минава – чрез малко портали за хората. Предвидени са и по-големи - за автомобили и техника.

По проект от двете страни на оградата трябва да има път, широк два метра, и затова трябва да бъде изсечена част от гората.

Независимо, че в момента няма опасност от разпространение на шап остава проблемът с неизградената Зелена граница. Без нея заразени животни от Турция преминават на наша територия и създават рискове от разгаряне на нови огнища, както в началото на годината. Тогава бяха избити стотици животни и бе забранен износът и търговията.

  •