Начало » Новини » Новинa
Актуално
НАЙ-БОГАТИЯТ ГРОБ ОТ ТРАКИЙСКАТА ЕПОХА Е В ЦЕНТЪРА НА НОВАТА КНИГА НА ДАНИЕЛА АГРЕ

29 Декември 2011

Таня Атанасова

Най-богатият гроб от тракийската епоха, откриван у нас през последните 80 г., е в центъра на новата - втора поред, книга на Даниела Агре. Озаглавена е "Голямата могила край Маломирово и Златиница".

Известната археоложка от Националния археологически институт с музей към БАН я представи пред колеги и почитатели.

Монографията съдържа пълен анализ на всеки от предметите, открити в непокътнатия от иманяри гроб на местен тракийски владетел от средата на IV век пр. Хр. Агре прави и цялостен анализ на археологическата ситуация на обекта. Луксозното издание е богато илюстрирано.

Многобройни златни и сребърни накити и съдове откриха археолозите през 2005 г. в могила край село Златиница, област Ямбол под ръководството на Даниела Агре. Експедицията разкри погребение на тракийски владетел от IV век преди Христа.

Тракийският цар Керсеблепт е владетелят, погребан в могилата между ямболските села. Керсеблепт, син на Котус Първи, е бил изключителен войн. Много пъти е воювал с Филип Втори. Бил е почетен гражданин на Атина и е имал право да участва в олипмийските игри. Златният венец, открит при разкопките, е награда на владетеля за победа на олимпийски игри.. Венецът е с пластинка с изображението на богинята Нике.

На пръстена на владетеля е изобразена богинята, поднасяща венец. Намерени са и параден наколенник, апликации, ритони и ритуално натрошени съдове.Пред гроба са открити останките от коня и кучето на владетеля. Безценните находки бяха предадени във фонда на Археологическия институт и в Националния исторически музей.

  •