Начало » Новини » Новинa
Актуално
ТОДОР КУРТЕВ: "ОПАЗВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ СВЕТИНИ Е В НАШИ РЪЦЕ"

5 Януари 2012

Таня Атанасова

Тодор Куртев е новият кмет на Стефан Караджово, община Болярово. Той бе избран през октомври като спечели изборите със 187 души срещу 156 за опонента Петър Бодуров.

Тошко е на 56 години, бивш военнослужещ и като концепция и като начин на живот дисциплината за него има голямо значение. Подлага на дисциплина всичко около себе си и печели. Той излъчва спокойствие и увереност. Поел е ангажимент, който може да изпълни. Силата му е в това, че добре познава хората и манталитета в този край и говори реалистично за нещата.

Най-спешната му задача е да открие нови работни места. Кметът има идеята как точно да стане това и много скоро това ще бъде факт. Хората му вярват и очакванията им са големи. Боли го, че днес Стефан Караджово е със затихващи функции. Някога тук имаше санаториум за лечение, в който се използваше минералната вода. В това населено място, което е раждало и отглеждало големи българи, днес се раждат повече хора от малцинствата, които едва ли знаят на кого е наречено тяхното село и за какво се е борил Стефан Караджа, коментира Куртев.

Тошко е човек, който не иска Стефан Караджово да губи своята история и култура, своите непреходни национални ценности. Той е убеден, че времето ще покаже, че това не е така. Опазването на националните светини е в наши ръце, казва кметът.

Той е издигнат от ПП „Нова зора”, която работи за национално сплотяване и за просперитета на българския народ. Тя е партия на патриотично настроените и национално отговорните български интелектуалци.

Кметът с тъга говори за тежкия демографски срив. В това известно село днес българите и ромите са 50 на 50. Стефан Караджово е известно със своите борци за освобождение. Това е първото населено място, което е наречено с българско име след Освобождението. Старото име на селото е Ичме, идващо от особената минерална вода, която извира в и около него, разказва Тошко.

Извън селото, до местността Башчардак, е издигнат голям паметник на мястото, където е организирана Странджанската буна, начело с Индже войвода. До монумента е построен параклис, а близо до тях се намира и т. нар. Крастав кладенец, който лекува кожни заболявания. Ако има големи инвеститори, селото може да се превърне в малък оазис, коментира кметът. Той е роден в селото и се стреми да прави всичко за него.

В центъра на селото се намира и къщата музей на Стефан Караджа, която е обявена за паметник на културата от национално значение, един от петте такива обекти в Ямболска област. В нея е поместена етнографска сбирка, големи пана с родословието на революционера, портрети на Караджата, както и копие на знамето на четата, водена от него и Хаджи Димитър. В двора на къщата се намира и първият паметник на Стефан Караджа в България, поставен от сестра му.

Друга забележителност е църквата Успение Богородично, в която е кръстен Караджата. Това е най-старата църква в Ямболска област и една от най-старите в Странджанския край. Обявена е за паметник на културата. На иконите в църквата личат годините, когато са дарени. До входа на църквата е вградена в стената прекрасна паметна плоча на загиналите в двете Балкански войни и Първата световна война от селото. На нея се чете следният надпис, пазещ паметта на загиналите:

Скъпи жертви, минали през пламъка на най-страшните борби и изпитания. Вие изпълнихте навсякъде своя дълг и клетва, дадена пред олтара на Отечеството. С кратки и ясни думи е показана идеята и саможертвата на загиналите, за тяхната цел и техния Олтар – Отечеството.

Когато си потомък на велики българи, когато моите родители живеят тук и аз съм израснал тук, не може да ми е безразлично как днес се развива Стефан Караджово, как живеят хората тук и от какво се нуждаят, казва Тодор Куртев.

Минералната вода беше превърнала селото в курортно селище преди години. Инвеститори сега проявяват интерес към минералните извори, които бяха върнати на общините. Вече са купени някои от имотите. Стефанкараджовската минерална вода помага при сърдечно-съдови заболявания и някой вътрешни болести. Кожни заболявания лекува пък водата на Краставото кладенче край селото. Имаше и база за краткотраен отдих.

Общият дебит на водата е 13-14 литра в секунда, което е добро условие за бутилиране, обяснява Тошко. След ремонт, без големи инвестиции, е възможно да бъдат пуснати в експлоатация 140-150 легла.

За да бъде създадено едно средно голямо бутилиращо предприятие са необходими поне 3 млн.лв. за сграда и оборудване и още минимум толкова, за да бъде наложена марката, коментира кметът.

Изглежда бизнесът с минерална вода вече не е толкова атрактивен, но Тодор Куртев планира изграждането на ново бутилиращо предприятие.Бизнесът е труден и изисква инвестиции. Той не е нито толкова лесен, нито толкова печеливш, но трябва да се създават работни места, каза Тошко.

Пазарът е наситен с марки, клиентите избират между 33 български натурални минерални води. Да излезеш на такъв пазар, и то във време на криза, е доста рисковано, но кметът не се бои от трудностите, защото е член на партия на лявата политическа култура и не иска да бъде безгласен свидетел на разрухата на създаденото от поколения българи. Той признава заслугите на по-възрастното поколение и гарантира бъдещето на по-младото поколение.

  •