Начало » Новини » Новинa
Актуално
ОТБЕЛЯЗАХА БОГОЯВЛЕНИЕ-ЙОРДАНОВДЕН В ГРАД БОЛЯРОВО

6 Януари 2012

28 годишният Асен Иванов извади кръста от река Поповска на 6 януари 2012 година

Лора Величкова

На 6 януари 2012 година в Болярово отбелязаха Йордановден, както е по традиция. С литургия в църквата „Св. Дмитрий” от свещеник Димитър в 9.00 часа започна честването на този религиозен празник. След това присъствалите на литургията, ка боляровци се отправиха към моста на река Поповска, където се сътоя традиционното хвърляне на кръста в реката.

Оттам отец Димитър хвърли кръста, както е по традиция, а най-бърз от младежите беше 28 годишният Асен Иванов, който пръв стигна кръста и го извади от реката. Победителят , който работи към община Болярово, получи лично от кмета на общината парична награда в размер на 100 лева. Тази голяма награда беше осигурена от община Болярово. А останалите младежи, състезавали се с него за изваждането на кръста от реката( Иван Иванов, Михаил Иванов, Николай Симеонов, Минчо Цанков, Катя Цанкова и Галин Атанасов) също получиха поощрителни парични награди. Техните награди бяха осигурени, благодарение на благородството на спонсорите: сем. Славка и Дженко Дакалови, Галина Ганева, сем. Радка и Стойко Станкови, сем. Мария и Христо Христови, сем. Янка и Николай Николови, сем. Султанка и Илия Николови, Георги Стефанов и сем. Елена и Никола Дуплеви.

Всички присъстващи на ритуала за улавяне на Христовия кръст усетиха благодатта на Христовото покръстване чрез излялия се след продължителна суша, като из ведро, Богоявленски дъжд.

Дарителите, заедно с тези смели момчета измолиха Божията благодат за Болярово, Божиите дарове и чудеса за всички християни, за всички работещи и живеещи в града. С тези думи Църковното настоятелство към храм „Св. Димитър”- град Болярово благодари на всички тях от сърце!

А нашият редакторски екип поздравява смелия и бърз младеж Асен и честити празника

на всички именици в община Болярово, като им пожелава здраве, успехи и много любов!

  •