Начало » Новини » Новинa
Актуално
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ И МАРГАРИТА ПОПОВА ПОЛОЖИХА КЛЕТВА ДЕПУТАТИ ОТ "АТАКА" ИЗДИГНАХА ПЛАКАТИ "ПЛЕВНЕЛИЕВ - "ИЗБРАН" С ИЗМАМА”

19 Януари 2012

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха в четвъртък клетва пред Народното събрание.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи клетвата, положена от президентската двойка.

След подписите си под клетвения лист Росен Плевнелиев и Маргарита Попова целунаха кръста поставен върху Евангелието и взеха благословение от Негово светейшество патриарх Максим.

Още в началото на церемонията депутати от "Атака" издигнаха плакати с надпис "Плевнелиев - "избран" с измама” .

"Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям"

"От мое име и от името на вицепрезидента Маргарита Попова благодаря за доверието. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Ще отстоявам надпартийността на институцията. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното", заяви президентът Росен Плевнелиев в първото си слово пред Народното събрание.

"Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча. Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата, каза Росен Плевнелиев", з

"Съзнавам, че поемам президентството в трудни времена. Най-тежката криза от Втората световна война насам. На изпитание са подложени не само националните икономики, но и обединена Европа. Динамично се променя начинът, по който живеем. Трябва да вземем трудни и отговорни решения. Бъдещето на българския народ зависи от способността на всички. Въпреки макроикономическите успехи България остава най-бедна страна в Европа. България не е в средата, а в дъното на много европейски класации. Това трябва да се промени. Нужна ни е енергията на всички", каза Плевнелиев.

"Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава"

"Просперираща България е не просто цел, а кауза. Силни сме, само когато сме обединени. Досега предимно кризите са ни обединявали. Време е да се обединим около национална кауза. Правителствата се сменят, но България не може да започва всеки път отначало. Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, с конкурентно способна икономика, в която младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическа цел до 2020 година. Затова въпреки трудностите трябва да работим не за оцеляване, а за растеж", посочи още Плевнелиев.

"Имаме стабилност. Сега трябва да работим за растеж и заетост. Трябва да се борим за всеки лев инвестиции. Трябва да осигурим достъп до финансиране на малките и средни предприятия. Иновациите и образованието са движеща сила. Време е да се научим да печелим от науката и иновацията. Трябва да продължим реформите в българското образование", каза Плевнелиев.

"Репутацията на България е много важна. Репутацията на икономиката не може да бъде купена. Тя се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своето можене. Гордея, че се България е единствената държава в ЕС, която успя да намали външния дълг".

"Моята цел е енергийно ефективна зелена България. Водата е петролът на бъдещето".

"Няма богата държава и просперираща икономика, ако няма работещи институции. Електронното правителство не означава да вържем държавата в мрежата, а означава да предоставяме качествена услуга".

"Просперитетът и благодентствието са в нашите ръце, те са наша отговорност. Няма външен фактор, който да ни освободи от това бреме. Сами ще изковем бъдещето ни. Развити са тези общества, в които гражданите имат доверието един на друг. Успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия. Липсата на стратегическо виждане води до работа на парче, слаби резултати, затъваме в празни приказки, политическо брокерство, оставаме неефективни, следователно бедни. Нека се обединим около националната програма за развитие България 2020”, заяви още Плевнелиев.

Плевнелиев и Попова ще встъпят в длъжност на 22 януари. Двамата бяха издигнати от ГЕРБ и спечелиха на балотаж срещу кандидатите на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов с 1 698 136 гласа (52.58%).

На церемонията присъстват президентите Георги Първанов, Петър Стоянов и Жельо Желев, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев и др.

Вицепрезидентът Ангел Марин обяви по-рано, че няма да присъства на церемонията в парламентa. След изявления на Борисов миналата седмица, Марин върна на премиера орден "Стара планина" и указа за награждаването и обяви, че няма да участва в церемонията.

Таня Атанасова

  •