Начало » Новини » Новинa
Актуално
КАК ОТБЕЛЯЗАХА БАБИНДЕН В ОБЩИНА БОЛЯРОВО

23 Януари 2012

Лора Величкова

21 януари- Бабинден, е от големите женски празници в българския народен календар. Посветен е на „бабите”- жените , които израждат новородените, на децата и на родилките. Празникът е езически, свързан със семейните обичаи и идва от праславянски времена. От 1951 година 21 януари се празнува като Ден на родилната помощ. Това е по Григорианския календар, а на 8 януари се чества по Юлиянския календар.

И тази година в община Болярово отбелязаха подобаващо празника. Дамите от община Болярово отбелязаха Деня на родилната помощ всички заедно- служителките на общинската администрация (начело с новите заместник-кмет и секретар Нина Терзиева и Мария Чанева), както и на други предприятия и фирми, млади майки и изобщо всички жени в града, пожелали да празнуват. Организацията за отбелязването на този празник беше на читалищния секретар на НЧ „Възраждане 1912” Мария Христова и на доктор Янка Николова, като представител на здравните работници. Всяка от тях се обърна с приветствие към събралите се дами и с пожелания за много здраве и щастливи мигове , и разбира се много нови бебета за общината ни. Мария Христова припомни как се е празнувал този празник някога и обичаите и ритуалите, свързани с него. А след това беше изпълнен и самия ритуал „Бабуване”.

Имаше томбола с предметни награди за всички присъстващи жени, а ди джеят и музикантите в бар „Странджа” ги веселяха до късния следобед на 21 януари 2012 година.

Бабинден отбелязаха и жените от пенсионерски клуб „Болярка” в град Болярово. Те бяха приветствани с празника си от кмета на общината Христо Христов, който отдели и средства за скромна почерпка на възрастните дами, както и от председателя на пенсионерския клуб- Костадин Стоилов. Разбира се, всяка от тях се беше постарала да приготви нещо за празника и да докаже кулинарните си способности. Дамите от клуба празнуваха Бабинден с много настроение, весели разговори, кръшни хора и ръченици чак до късния следобед.

В село Стефан Караджово пък жените от пенсионерския клуб празнуваха заедно с останалите и организацията беше съвместна- на читалище „Стефан Караджа” и на пенсионреския клуб. И за тях общинското ръководство беше отделило средства, а и всяка от тях също носеше нещо. Припомниха си празнуването на Бабинден през годините и се веселиха, доволни че са заедно отново.

И в село Мамарчево и село Попово с помощта на средствата, отпуснати от община Болярово и организацията на читалищните секретари – Стоянка Домусчиева и Стоянка Дживизова празникът остана незабравим за жените в тези села.

За празнуването на Бабинден в село Воден разказва кметският наместник Елена Анева: „С празникът посветен на родилната помощ,акушерките,родилките и здравето на децата се завършва поредицата от празници свързани с Рождество Христово.

Чества се официално от 1951 год. на 08.януари по Юлианския и на 21.януари по Григорианския календар. Около 30 жени в с.Воден участвахме в празника на 21.януари.

Най-младата сред нас Дафинка Атанасова поля с медено бакърче вода за измиване ръцете на джипито д-р Попдимитров,мед.специалист Я.Анев и последната акушерка в селото Д.Кюркчиева,която с китка от босилек и здравец поръси присъстващите с наричането”Колкото са капките,толкова да е здравето “.Здравните специалисти бяха дарени с кърпа и сапун.Отправени бяха към тях пожелания :“Огнище да топли ръцете ви,

вино да топли сърцата ви,

обич да топли душата ви

и Бог да закриля делата ви “.

Най-младата родилка Златка Илиева и нейното наскоро родено бебе Божидара също получиха подаръци с пожелания за здраве и

“Да сте червени като розата,

да се гоите като просото,

да се роите като кошерът”.

После всички насядахме около богатата трапеза.Водещата на тържеството отправи пожелание към присъстващите жени :

“Бъдете като тревата – изправяйте се когато ви газят!

Бъдете като кокичето – намирайте топлина дори в снега!

Бъдете като звездите – близки и далечни,

даряващи любов и светлина .”

Похапнахме,попийнахме пък и си попяхме и поиграхме до насита.Не се разминаха и мъжете с люлките за здраве и благоденствие. Празникът премина с много веселие и смях.»

  •