Начало » Новини » Новинa
Актуално
ДВАМА ЛОВЦИ ОТ БОЛЯРОВО СА ОТСТРЕЛЯЛИ ДИВО ПРАСЕ БЕЗ НАДЛЕЖНО РАЗРЕШЕНИЕ

23 Януари 2012

На 22 януари в 18.00 часа в РПУ – Елхово е получен сигнал от служители на Горска охрана за убито диво прасе без надлежно разрешение. В хода на провежданите издирвателни и процесуално-следствени действия са разкрити извършителите на деянието Я.Н. на 55 г. и П.П. на 52 г. от град Болярово.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство в РПУ – Елхово.

Сезонът за лов на диви прасета тази година започна с нови правила за безопасност на ловците. Всички вече задължително трябва да носят светлоотразителни дрехи и да разполагат с аптечка.

Ловците казват, че опасностите по време на излет са сведени до минимум.Въпреки това те вече трябва да се съобразяват и с нови правила. Заради своята безопасност и тази на колегите си всички ловци трябва да носят светлоотразителни дрехи и да носят своето разрешение. Те често са обект на проверки и от горските и полицаите, които ги тестват и с дрегери, отново в името на безопасността.

Дивите свине вече са заплодени, носят рожби в утробата си и от хуманна гледна точка не е целесъобразно да се ловува на дива свиня. Самите ловци са наясно с тази ситуация и по тази причина в последните за сезона излети вниманието се насочва предимно към глиганите, докато по майки не се стреля.

Интересно е, че и вълците дадоха жертви заради издайната снежна пелена. Хищниците падат по време на групов лов на дива свиня, когато обикновено са надушени от ловните кучета, и в стремежа си да се измъкнат налитат на заложените пусии. Три вълка на една гонка удариха ловците от с. Крайново.

Сезонът за отстрел на хищници продължава - за вълци, чакали и лисици няма забрана, но занапред ефективността в лова им неминуемо ще спадне. Вече няма да се провежда групов лов, а при индивидуални излети със специално разрешително успехите са доста противоречиви.

Таня Атанасова

  •