Начало » Новини » Новинa
Актуално
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОИСКА ДА ОТПАДНЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СТОПАНИТЕ ДА ОСТАВЯТ 7% ОТ ЗЕМЯТА СИ

24 Януари 2012

България ще се опита да спаси 2 милиона декара ниви от Европа. Страната ни ще поиска от Брюксел да отпадне задължението стопаните да оставят 7% от земята си, без да я обработват, за да получават помощи от ЕС.

Това изискване е залегнало в предложенията за промяна на Общата селскостопанска политика след 2014 г. Идеята е, ако фермерите не оставят 7% от стопанствата си под угар или обрасли в храсти и дървета, да не получават директни помощи за земята си, обясниха от Европейската комисия.

Не подкрепяме това предложение, ако има подобно условие, то трябва да е с пожелателен характер, както е в момента в старите страни, членки на ЕС, заявиха от Асоциацията на зърнопроизводителите. Два милиона декара земя е огромна площ, от която страната ни не трябва да се лишава, още повече при тази битка за всяка педя ниви.

Изискването би ударило по директните помощи, които получават фермерите у нас, и затова не сме съгласни с него, заявиха от Асоциацията.Това неизбежно ще се отрази и на цените на земеделските стоки, смятат фермерите. Премахването на изискването за пустеещи 7% от нивите най-вероятно ще е едно от предложенията на страната ни към Еврокомисията, потвърдиха от земеделското министерство.

Таня Атанасова

  •