Начало » Новини » Новинa
Актуално
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: БЪЛГАРСКОТО СЕЛО МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ, АКО СЕ СЛУЧАТ РЕФОРМИТЕ

28 Януари 2012

Българското село може да оцелее, ако се случат реформите. Много са важни средствата за младите фермери, за активните фермери, таванът на субсидиите, който да позволи на малките да се конкурират с големите или донякъде да спре апетита на големите да стават все по-големи. Цели региони обезлюдяват, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Таванът на субсидиите трябва да го има, защото алчността е заложена генетично, категоричен е министърът.Ако реформата в ОСП се случи в рамките, в които е предложена, много повече хора ще имат алтернатива. Тогава разпределението ще бъде – повече за малките и средните и по-малко за големите.

Той обясни, че досега повече финансиране са получавали големите фермери. Едно средно земеделско стопанство в Германия е 500 дка. Тук никой не иска да се занимава с 500 дка, защото съседът му например има 50 000 и знае, че ще го смачка. Ние трябва да гарантираме тези малки фермери и аз няма да престана. Сигурно ще си навлека гнева на големите, те имат ресурса да ме дискредитират, каза министърът.

Министърът обясни, че средствата за България за сектор земеделие няма да се намалят в новия програмен период.Ние няма да губим от пакета, ще имаме право да преразпределяме, каза министърът.

Таванът на пакета за България е 860 млн. евро и е заложено той да бъде достигнат през 2016 г.Не сме се отказали от исканията си да достигнем тавана на пакета не през 2016 г., а през 2014 г. Нека не ни отписват в тази кауза. И тук може да се крие ключът за намиране на консенсус и големите страни го знаят. Аз не съм се отказал. България ще спечели от това около 225 млн. eвро.

Таня Атанасова

  •