Начало » Новини » Новинa
Актуално
ВСЯКА КОЛА НА БЪРЗА ПОМОЩ ЩЕ БЪДЕ ОБОРУДВАНА С МОБИЛЕН ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАФ

28 Януари 2012

Всяка кола на Бърза помощ, дори тя да е в най-затънтеното градче, ще бъде оборудвана с мобилен електрокардиограф. Той, както и останалата апаратура в автомобила ще бъдат свързани с единна електронна система, по която данните от изследванията на болния ще се предават веднага в болницата още докато го карат към нея.Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Улеснението ще бъде въведено първоначално в центровете на Спешна помощ в отдалечените градове и малките населени места, където има остър дефицит на лекари.Пациентите вече ще бъдат изследвани още в линейката на път за болницата. В лечебното заведение те ще отиват вече с готова електрокардиограма и разчетени от нея тонове и показатели на сърцето, измерен пулс, кръвно налягане и всички първични изследвания, които сега се правят в клиниката, преди да ни приемат на легло.

Така хората ще бъдат спокойни, че изследванията им ще бъдат разчетени правилно от квалифицирани специалисти в болницата. Ще бъде избегнат и рискът от неволна грешка поради липса на достатъчна квалификация на доктора или фелдшера, който е изпратен по спешност с линейката. Докторите в лечебните заведения ще знаят какво точно е състоянието на човека, когото приемат, и няма да губят ценно време да му правят изследвания на място.

При нужда изследванията от линейката ще могат да бъдат изпращани и за консултация със специалист дори от университетска болница и национален консултант още докато пациентът пътува към клиниката.

Предвижда се предварителните изследвания в линейката да бъдат въведени и като част от медицинския стандарт по спешна помощ, кардиология и инвазивна кардиохирургия. Аналоговите радиостанции на линейките пък ще бъдат подменени с цифрови ”Тетра”. Те били по-надеждни, не давали засечки и не се влияели от времето. В резултат на тези им качества линейките могат да идват с 5 минути по-бързодо адреса.За новото оборудване на реанимобилите са осигурени над 2,5 млн.лв.

Таня Атанасова

  •