Начало » Новини » Новинa
Актуално
ФЕРМЕРИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ СПРЕ ВНОСЪТ НА ЯЙЦА С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД

30 Януари 2012

Фермерите от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители ще настояват днес пред земеделския министър и ръководството на Българската агенция по безопасност на храните да се спре вносът на яйца с неясен произход, съобщиха от Агенцията. Нашите птицевъди искат да се състави пълен регистър на всички производители от Евросъюза, които са отговорили на високите изисквания, казват от Браншовия съюз.

От 1 януари тази година е в сила забрана за продажба на яйца от тесни клетки

У на се продават яйца от кокошки, отглеждани във ферми, които не са изпълнили европейските изисквания за хуманно отношение към птиците. Родните птицевъди се съмняват, че продукцията, която влиза от Полша и Литва, не отговаря на наредбата на общността за по-широки клетки, понеже се търгува на изключително ниски цени, които не отразяват направените инвестиции в този тип производство.

Три вида птицеферми отговарят на критериите за хуманно отношение - тези за свободно отглеждани птици, които имат достъп и до открити терени, вторият вид са стопанства с кокошки носачки, отглеждани подово, и третият вид са клетъчно отглежданите кокошки, чиято клетка е уголемена и на всяка птица задължително трябва да са осигурени 750 куб. см въздух.

В тях трябва да има гнезда за снасяне, кацалки, стелка за прахова баня и други екстри. Яйцата от трите вида стопанства може да се разпознаят по печата върху продуктите. Те са съответно под номера 1, 2, 3 плюс БГ номера.

Птицевъдите, които не отговорят на тези норми, нямат право да продават яйцата си в ЕС, а могат да ги дават за преработка за яйчни продукти и то само вътре в страната. Те обаче запазват правото си на производство. Да бъде разрешен износът на такива яйца за трети страни и за преработка в държави от общността ще поискат браншовиците.

Има интерес от преработвателни предприятия в Италия и Гърция където може да се реализира нашата продукция.

По едни-двама инспектори от агенцията по храните стоят във всяко предприятие, което все още не отговаря на изискванията.Проблемът с неотговарящите птицеферми в ЕС е доста голям, защото става дума за сериозни инвестиции от страна на фермерите.

Таня Атанасова

  •