Начало » Новини » Новинa
Актуално
345000 ЛВ. СА ОТПУСНАТИ ЗА РЕМОНТ НА ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”В ГОЛЯМО КРУШЕВО

31 Януари 2012

345000 лв. са отпуснати за ремонт на храм „Успение Богородично” в Голямо Крушево. Това стана ясно при обсъждането на бюджета на община Болярово. Средствата се отпускат по Мярка 322 по Програмата за развитие на селските райони от Държавен фонд „Земеделие”, уточни ръководител проекти Красимира Анева.

Църквата се нуждае от основен ремонт. Покривът на храма тече, мухъл покрива стените, пари за отопление няма, заяви кметският наместник Костадин Иванов.

„Когато дойдат големите празници като Коледа и Великден цялото село се стича в храма и ако това свято място, което укрепва духа ни е разрушено, то какво самочувствие може да имаме?”, коментира Иванов.

По Програмата ще бъдат ремонтирани и църквите в Болярово, Малко Шарково, Мамарчево и Шарково. Със субсидиите ще се ремонтират фасади, покриви и камбанарии и ще се реставрират вътрешните декори. Ще се озеленяват дворове и ще се поставя осветление. Планирано е и влагането на средства в обновяване на водоснабдителните и канализационни системи на църквите.

Общата сума е огромна помощ за Българската Православна Църква, защото общият годишен бюджет на всички български църкви, манастири и параклиси е малко над 1 млн. лв.

Не е важно колко джамии има в страната, а колко църкви са построени. Всяка седмица в страната се откриват нови или реставрират църкви и манастири. В условията на икономическа и нравствена криза религията играе много важна роля в живота на хората, коментира Костадин Иванов.

Над 40 милиона лева за възстановяване и реконструкция на църкви ще бъдат осигурени по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Доста нови църкви и манастири са построени, а старите на по стотици години са реновирани, за да бъдат те и паметник на културата и в същото време свещениците да служат богослужението си, заключи кметският наместник.

Таня Атанасова

  •